Одржана 11. седница Одбора – Поглавље 27

11. седница Одбора за заштиту животне средине одржана је у уторак 8. маја са темом информисања Одбора о статусу Преговарачке позиције и плану активности Преговарачке групе за Поглавље 27. На седници одбора учествовало је 9 народних посланика, а испред механизма зелене столице присуствовали су Наташа Ђерег (ЦЕКОР), Тања Петровић (МИС) и Предраг Момчиловић (БОШ).

Информације о статусу преговарачке позиције и плану активности Преговарачке групе за Поглавље 27 изнели су: Иван Карић, државни секретар у министарству заштите животне средине и председник преговарачке групе 27, Биљана Филиповић, помоћница министра заштите животне средине за међународну сарадњу и заменица председника преговарачке групе 27 и Сандра Милићевић Сперлић, секретарка преговарачке групе 27. У презентацији коју су неки од чланова Зелене столице већ имали прилику да виде на семинару РЕЦ-а представљени су изазови и проблеми, досадашње активности, план будућег рада, позиције и даља очекивања од преговора.

Главни изазови и проблеми су: квалитет и доступност информација, недовољно дефинисане и подељене надлежности, недостатак стратешког и правног оквира, непостојање стабилног система финансирања (зелени фонд), упркос свим овим изазовима очекује се да се за годину, годину и по дана комплетира преговарачка позиција.

На седници су представљене досадашње активности Преговарачке групе 27 као и план будућег рада. Један од закључак је да ће све каснити услед промене у министарству финансија, недовољне комуникације и учешћа министарства финансија. Очекује се веће учешће Министарства финансија али тек од септембра. Након завршетка презентације народни посланици нису имали никаква питања. Представници зелене столице поставили су више питања везана за финансирање, закочене отворене пројекте, капацитете министарства и јавних институција у области заштите животне средине и преговора са ЕУ, специфичности за поједине делове поглавља 27, укључивање цивилног сектора у преговоре, функционисању зеленог фонда, поверљивости података у процесу преговора.

Државни секретар Иван Карић покушао је да одговори на нека од питања, све док у једном тренутку није прекинут од стране чланова Одбора са нагласком да секретар треба да организује састанак са цивилним друштвом а не да се на седници одбора троши време на питања која нису нужно у вези са дневним редом седнице, иако су питања питања постављена од стране представника Зелене столице била у склопу дискусије на прву тачку дневног реда.