Консултације Зелене посланичке групе

Чланови и чланице неформалне Зелене посланичке групе окупили су се јуче, 14. марта како би продискутовали низ актуелних тема у области заштите и унапређења стања животне средине у Србији.

У уводном делу Валентина Ђурета и Марија Мутић из Секретаријата ЗПГ су известиле посланике о тренутним иницијативама и активностима које су у плану. Посланицима је представљен нови сајт групе, договорен састанак са експертима на тему зелених јавних набавки, као и посете посланика заштићеним природним добрима у Србији.

Посебан део састанка посвећен је иницијативи за ограничавање употребе пластичних кеса којом се ова група бави већ неко време.  Посланик Дејан Николић је колегама представио предлог који је саставио на основу анализе упоредне праксе у земљама ЕУ, као и ситуације у Србији. Према његовом предлогу најбоље решење била би забрана кеса од 15 до 50 микрона.

“Ирска и Данска су једине земље које су смањиле употребе кеса увођењем таксе, односно њиховом наплатом.  Потребна је озбиљна и континуирана кампања о њиховој штетности, јер ће без тога све мере бити безуспешне. Анализом упоредних модела  треба наћи најбоље могуће решење за све. Анализа произвођача показује да се од 2012. године број произвођача значајно смањио јер су велики супермаркети и компаније почели самостално да производе кесе за своје потребе. Важно је држава помогне да се произвођачи који тренутно производе кесе преоријентишу на производњу кеса до 15 микрона, или папирних као еколошки прихватљивих. Важно је узети у обзир да и биоразградиве кесе штете животној средини остављајући штетну материју у земљишту и води. Стручњаци би могли да представе све податке о овој теми, као што је нпр. емисија угљендиоксида која је нус продукт производње 1кг полиотилена од кога се праве кесе, али и то да у Србији годишње 100.000 животиња умре од пластичних кеса дављењем и гутањем”.

Закључак Зелене посланичке групе је био да је потребно у мањој радној групи испитати и евентуално дорадити предлог колеге Николића, као и разговарати са најважнијим актерима у овом случају, Министарством заштите животне средине и Министарством трговине, туризма и телекомуникација које је надлежно за измену Закона о трговини.

У наставку састанка, посланици Зелене посланичке групе су разговарали са  Владимиром Међаком, потпредседником Европског покрета у Србији о улози Народне скупштине у процесу преговора за придруживање Европској унији са посебним освртом на Поглавље 27 и искуствима земаља које су недавно преговарале на тему прелазних рокова за испуњење обавеза. Господин Међак је посланицима указао на њихов могући значај и улогу у сегменту парламентарне демократије када буду у току преговори са појединачним државама чланицама.

На крају дана, посланицима се обратио бивши колега, а садашњи државни секретар   у Министарству заштите животне средине и преговарач за Поглавље 27, господин Иван Карић, који је говорио о процесу израде преговарачке позиције за Поглавље 27 и одговарао на питања посланика на тему преговора, али и многих других из области које су посланике интересовали.

Реализациjу овог састанка подржала је Канцеларија Програма Уједињених нација у Србији (UNPD) у оквиру пројекта „Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине”, који финансира Глобални фонд за животну средину (GEF).