Међународни дан биодиверзитета

Неформална Зелена посланичка група обележила је Међународни дан биодиверзитета организацијом састанка и разговором о различитим аспектима биодиверзитета. Састанак је одржан у Зеленом салону Зграде Народне скупштине у понедељак, 22. маја.

Секретаријат групе је укратко представио идеје и најавио почетак пројекта који ће бити реализован уз подршку “Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – биодиверзитет” немачког ГИЗ-а.

Како би ову тему приближио посланицима, али и свима осталима, Секретаријат је припремио кратку и ефектну инфографику која показује зашто је важан биодиверзитет, које су користи а које бојазни у будућности, као и шта све могу доносиоци одлука да ураде да унапредимо и очувамо богатство биљног и животињског света.

bodiverzitet

Поред разговора о биодиверзитету, на овом састанку посланици и посланице су изнели своје предлоге за унапређење рада групе: договорен је састанак групе ван Београда у циљу промоције теме и повезивања посланика са актерима у области животне средине на локалу и наставак рада на увођењу примарне сепарације отпада у Народну скупштину Републике Србије. Такође, дискутовано је о могућностима и значају посебног министарства за област животне средине, унапређењу комуникације и размени информација унутар групе. Присутне посланице и посланици су се сложили са предлогом Секретаријата да координациони тим групе у наредном периоду чине Јасмина Каранац, Нада Лазић и Жарко Мићин