O nama

o nama

Neformalnu Zelenu poslaničku grupu čine poslanici i poslanice iz različitih stranaka posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoja, koji aktivno rade na promociji i prihvatanju evropskih standarada i normi.

Cilj Zelene poslaničke grupe je da teme zaštite životne sredine i održivog razvoja dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Zelena poslanička grupa (ZPG) je odličan primer okupljanja ooslanika oko teme i dokazuje da oblast životne sredine ne poznaje političke boje i granice. Osnovana je u novembru 2009. godine, a njen rad je prvi put obnovljen u januaru 2013.Članstvo u ZPG je dobrovoljno.

U prethodnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije neformalnu Zelenu poslaničku grupa činili su 30 poslanika i poslanice iz različitih političkih stranaka. U Skupštini AP Vojvodine osnovala je Zelena poslanička grupa koju čine 34 člana i članice, što je više od četvrtine ukupnog broja poslanika. Ova grupa je izuzetno aktivna, redovno organizuje sastanke i predavanja eksperata. Grupa je usvojila poslovnik o radu u njen rad je institucionalizovan u okviru rada Skupštine Vojvodine.

Članovi i članice su imali priliku da usavrše svoja znanja i veštine, uspostave saradnju sa kolegama i koleginicama iz regiona, kao i da pokrenu dijalog sa organizacijama civilnog društva koje se bave temama zaštite životne sredine.

 

Sekretarijat Zelene poslaničke grupe zajednički čine dve nevladine organizacije, Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost, koje su i inicirale formiranje prve neformalne grupe poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2009. godine.

Aktivnosti naše dve organizacije u radu sa poslanicima, dovele su do toga da sami poslanici, članovi ove neformalne grupe, jednoglasno dogovore da obavljamo funkciju Sekretarijata. Kroz dosadašnji rad i mi smo učili i razvijali se, unapređivali svoje znanje o procedurama Narodne skupštine, radu skupštinskih službi, ali i prilagođavali dinamici rada poslanika.
Osnovna uloga Sekretarijata je da poslanicima olakša rad na pitanjima unapređanja životne sredine koji su u njihovoj nadležnosti, osnaži ih da se ovim pitanjima bave i u svojim političkim strankama, ali i nakon završetka poslaničkog mandata.
Sekretarijat je zadužen za koordinaciju rada Grupe, komunikaciju i saradnju sa Odborom za zaštitu životne sredine, skupštinskim službama, stručnjacima, kolegama iz civilnog sektora, zainteresovanim stranama, donatorima. Pripremamo sastanke grupe u dogovoru sa koordinatorima, organizujemo stručne razgovore sa poslanicima na specifične teme, održavamo bazu relevantnih stručnjaka raznih tema iz oblasti životne sredine, promovišemo aktivnosti Grupe široj javnosti i u stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice u cilju podrške i unapređenja rada grupe.

 

4 komentara