Одржана 25. седница Одбора за заштиту животне средине

У петак, 28. јуна одржана је 25. седница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Србије. Ова седница одржана је на иницијативу Ивана Карића, народног посланика и председника странке Зелени Србије, члана овог одбора, члана неформалне Зелене посланичке групе и житеља Обреновца. Седница је била посвећена еколошком акциденту који се у понедељк, 24. јуна догодио у Обреновцу, када је јак ветар развејао пепео са пепелане Термо електране “Никола Тесла” и изазазвао прекорачење дозвољеног нивоа загађења у том месту.
Седници су поред посланика, чланова одбора, присуствовали представници Министарства за енергетику, развој и заштиту животне средине, Агенције за заштиту животне средине, Градског завода за јавно здравље, Градског секретаријата за заштиту животне средине.
Након што је у уводном излагању присутнима предочио проблем, поткрепивши своје излагање бројним фотографијама, народни посланик Иван Карић рекао је да Зелени Србије сматрају да ово што се у Обреновцу догодило није ни метеоролошка појава нити је елементарна непогода већ то еколошка катастрофа која је последица немара.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, казао је да је 24. јуна у Обреновцу концентрација пепела по кубном метру била скоро двоструко већа од дозвојене вредности.
Он је констатовао да је таквих прекорачења било 35 од почетка године али да је у односу на 2012. годину када је таквих дневних прекорачења било 101, и 2011. годину када је таквих прекорачења дозвољеног нивоа честица било чак 186, постигнут велики напредак у решавању овог проблема.
Представница Градског завода за јавнио здравље Снежана Матић Месаровић рекла је да су честице пепела оваквог порекла веома опасне по здравље те да се мора спречити повећање концентрације пепела у ваздуху. Она је још подсетила да ниво дозвољене концентрације честица пепела у ваздуху, према препоруци овог Завода, до 2016. године треба да буде смањен на дозвољену вредност од 20 микрограма по кубном метру.

Представници Термоелектране “Никола Тесла” рекли су да су сви системи за заливање пепела радили и да је учињено све да до овог акцидента не дође а да додатне интервенције нису биле могуће како се не би угрозила река Сава а тиме и пијаћа вода за грађане.
Они су истакли да ТЕ “Никола Тесла” годишње за еколошке таксе издваја око 20 милиона евра али да се због укидања Фонда за заштиту животне средине ова средства, као ранијих година, нису вратила у буџет ТЕ, те стога није било могуће уложити још новца у унапређење заштите од оваквих појава.

600x300
Секретар Градског секретаријата за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да, по његовом мишљењу, надлежни из ТЕ “Никола Тесла” нису предузели све мере које су познате науци а које су предлагане овом привредном друштву и да стога не може бити оправдања за овакав пропуст. Он је између осталог додао да град Београд настоји да на све могуће начине заштити грађане од загађења али да секретаријат нема ингиренције над привредним друштвима, већ република, и да се нада да би то могло да се промени.
Помоћница у Министарству енергетике надлежна за инспекцију Лепосава Сојић, позвала је невладине организације односно грађане на сарадњу. Она је рекла да грађани, пре него што на друштвеним мрежама објаве овакве податке, прво треба да позову надлежну инспекцију. Она је рекла да се број дежурног телефона као и мејл адреса налазе на сајту Инспекције и да охрабрује грађане да га користе. Телефон и мејл адресу можете погледати овде.
Наиме, према њеним тврдњама, Инспекција је о овом случају обавештена касно, тј тек када се недозвољена количина пепела у ваздуху смањила. Међутим, додала је да је и поред тога, инспекцијским надзором утврђено да надлежни из ТЕ “Никола Тесла” нису спровели све мере које су им наложене у новембру прошле године и да ће Инспекција, у складу са тим, предузети и одговарајуће мере.
Она је истакла да ће инспекција на сваких 15 дана контролисати да ли ТЕ “Никола Тесла” спроводи наложене мере.
У закључку, који су присутни посланици усвојили једногласно, Одбор Скупштине Србије за заштиту животне средине подржао је инспекцију за заштиту животне средине у намери да појача надзор у летњем периоду над ТЕ “Никола Тесла”, како се не би поновила повећана концентрација пепела у ваздуху. У Одбору такође сматрају да ове мере треба да се спроведу по хитном поступку али и да што пре треба утврдити ко су одговорна лица.