Održana 4. sednica Odbora

Na Međunarodni dan žena u ponedeljak 8. marta održana je četvrta sednica Odbora za zaštitu životne sredine. Na dnevnom redu sednice bio je Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2019. godinu, koji je podnela Vlada Republike Srbije. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je predstavio izveštaj članovima i članicama Odbora.

Izveštaj

On je istakao da najveće emitovane količine oksid sumpora, oksid azota i suspendovanih čestica i u 2019. godini potiču iz termoenergetskih postrojenja, hemijske, mineralne i prehrambene industrije. U zoni Srbije i Vojvodine tokom 2019. godine vazduh je, kako se navodi u izveštaju, bio čist ili neznatno zagađen, osim u gradovima: Valjevo, Kraljevo, Zaječar i Subotica gde je bio prekomerno zagađen. U svim aglomeracijama Beograd, Novi Sad, Pančevo, Niš, Bor, Smederevo, Kosjerić i Užice, tokom izveštajne godine, vazduh je takođe bio prekomerno zagađen, a nakon trogodišnje stagnacije u Boru je ponovo zabeležen porast koncentracije sumpor-dioksida, opasnih po zdravlje ljudi.

Najviše količine zrna polena breze bile su u Subotici, trava u Kraljevu i ambrozije u Obrenovcu.

Govoreći o kvalitetu vode, Radović je rekao, da je prema indikatoru SWQI u periodu 2009-2018. godine, na teritoriji Republike Srbije koji ima rastući trend, poboljšava se kvalitet vode.

Razgovaralo se o biodiverzitetu, šumama, lovu i ribolovu i istaknuto da je tokom 2019. godine zaštićeno novih 10.486 ha teritorije Republike Srbije, što je oko 1,4 odsto više nego 2018. godine.

Ukupno je zaštićeno 2.633 vrsta biljaka, životinja i gljiva od čega je 1.783 vrsta strogo zaštićeno.

Diskusija

Predstavnica Zelene stolice, Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije je postavila pitanje da li je došlo do promene u metodologiji izveštavanja zagađenja vazduha? Predstavnik Agencije je odgovorio da se zahvaljuje na pitanju i da iako je bilo dosta izjava u medijima na ovu temu neće postojati većih promena u godišnjem izveštaju u odnosu na metodologiju koja je do sada korišćena.

U drugom delu odbora, predsednik Fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja narodni poslanik Milorad Mijatović, podneo je inicijativu za održavanje javnog slušanja 22. marta 2021. godine, na temu: „Prečišćavanje voda i uloga lokalne samouprave u zaštiti životne sredine“. Za diskusiju se javila i druga predstavnica Zelene stolice Lidija Radulović koja je podržala inicijativu i zahvalila se što će Zelena stolica biti pozvana na javno slušanje, takođe predložila je da se pored predloženih učesnika iz državnih institucija pozovu i predstavnici Ministarstva finansija kao jako bitni za finansiranje ove oblasti.

Članovi i članice Odbora usvojili su Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2019. godinu i prihvatili predloženu inicijativu za održavanje javnog slušanja povodom Svetskog dana voda.

Snimak sednice možete pogledati OVDE