Podrška akciji Sat za našu planetu

Poslanici i poslanice Zelene poslaničke grupe uzeli su učešće u globalnoj akciji Samo da podsetimo da je “Sat za našu planetu” nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. “Sat za našu planetu” je postao najveća svetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, kao i nebrojene institucije, kompanije i mnoge organizacije, gase svetlo na sat vremena.  kao i svake godine, uzeo učešće u ovoj globalnoj akciji.

Ovu akciju podržali su članovi i članic Oni su prihvatili predlog Centra modernih veština i simbolično u 11.55 časova, 23. marta održali sednicu.

U uvodnom delu, predsednica odbora Milica Vojić Marković rekla je da je 23. mart važan dan kada svaki pojedinac treba da se priključi ovoj svetskoj akciji i doprinese smanjenju negativnih efekata klimatskih promena na našu planetu. Narodna skupština će, u periodu od 20.30 do 21.30 časova večeras, isključiti osvetljenje u zgradi, kao i spoljašnju dekorativnu rasvetu, u znak podrške svetskoj akciji „Sat za našu planetu“ kada se čovečanstvo podseća na štetnost prekomernog trošenja električne energije i negativan uticaj čoveka na klimu, dok se Odbor, održavanjem današnje sednice, priključuje kampanji „Pet do dvanaest“, dodala je predsednica Odbora. DSC_0119Među gostima odbora pored predstavnika Centra modernih veštibio je i Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine koji je predstavio rad centra i dokument “Procena ranjivosti na klimatske promene”.
U ovoj naučnoj studiji posebna pažnja poklonjena je upravo posledicama koje klimatske promene mogu imati . U studiji se između ostalog kaže da: ”Postepeno zagrevanje atmosfere izaziva brojne i dalekosežne posledice za celokupnu ljudsku zajednicu. Ljudska civilizacija je i pored snažnog tehnološkog razvoja i dalje suštinski vezana za prirodne sisteme i direktno zavisi od procesa koji se u njima odvijaju. … Proizvodnja i dostupnost hrane i vode, zdravlje ljudi…samo su neki od elemenata na kojima je zasnovano funkcionisaje ljudskih zajednica a koji su veoma zavisni od klimatskih uslova i koji mogu biti značajno destabilizovani klimatskim promenama. Pojačana učestalost katastrofalnih pojava kao što su poplave, suše, požari takođe se povezuje sa klimatskim promenama.”

Kada su u pitanju prirordne nepogode podaci koji se mogu pročitati a odnose se na našu zemlju prilično su uznemirujući i potvrđuju urgentnost bavljenja zaštitom životne sredine.DSC_0120 Prenosimo samo neke od podataka među kojima su da je prema podacima Međunarodne baze podataka o katastrofama (EM-DAT) u Srbiji najizraženiji rizik od prirodnih katastrofa. U ukupnom broju katastrofa one sa prirodnim uzrocima učestvovuju 62%. Među prirodnim katastrofama preovlađuju poplave sa 55% u odnosu na ukupan broj.
Kada je u pitanju trend prirodnih nepogoda broj prirodnih katastrofa na teritoriji Srbije je u očiglednom porastu. Na početku 19. veka u Srbiji je bilo 100 nepogoda na svakih 10 godina. Krajem 20. veka ovaj broj se popeo na 2.800 nepogoda u 10 godina.

Apart fastened at the waist, a narrow black scarves second usage, it is like a model, in the neck side a bow tie. Bridesmaid dresses online shop