Подршка акцији Сат за нашу планету

Посланици и посланице Зелене посланичке групе узели су учешће у глобалној акцији Само да подсетимо да је “Сат за нашу планету” настао 2007. године у Сиднеју (Аустралија) у организацији WWФ-Светског фонда за природу, као подршка иницијативи против климатских промена. “Сат за нашу планету” је постао највећа светска глобална акција у којој милиони људи, као и небројене институције, компаније и многе организације, гасе светло на сат времена.  као и сваке године, узео учешће у овој глобалној акцији.

Ову акцију подржали су чланови и чланиц Они су прихватили предлог Центра модерних вештина и симболично у 11.55 часова, 23. марта одржали седницу.

У уводном делу, председница одбора Милица Војић Марковић рекла је да је 23. март важан дан када сваки појединац треба да се прикључи овој светској акцији и допринесе смањењу негативних ефеката климатских промена на нашу планету. Народна скупштина ће, у периоду од 20.30 до 21.30 часова вечерас, искључити осветљење у згради, као и спољашњу декоративну расвету, у знак подршке светској акцији „Сат за нашу планету“ када се човечанство подсећа на штетност прекомерног трошења електричне енергије и негативан утицај човека на климу, док се Одбор, одржавањем данашње седнице, прикључује кампањи „Пет до дванаест“, додала је председница Одбора. DSC_0119Међу гостима одбора поред представника Центра модерних вештибио је и Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине који је представио рад центра и документ “Процена рањивости на климатске промене”.
У овој научној студији посебна пажња поклоњена је управо последицама које климатске промене могу имати . У студији се између осталог каже да: ”Постепено загревање атмосфере изазива бројне и далекосежне последице за целокупну људску заједницу. Људска цивилизација је и поред снажног технолошког развоја и даље суштински везана за природне системе и директно зависи од процеса који се у њима одвијају. … Производња и доступност хране и воде, здравље људи…само су неки од елемената на којима је засновано функционисаје људских заједница а који су веома зависни од климатских услова и који могу бити значајно дестабилизовани климатским променама. Појачана учесталост катастрофалних појава као што су поплаве, суше, пожари такође се повезује са климатским променама.”

Када су у питању прирордне непогоде подаци који се могу прочитати а односе се на нашу земљу прилично су узнемирујући и потврђују ургентност бављења заштитом животне средине.DSC_0120 Преносимо само неке од података међу којима су да је према подацима Међународне базе података о катастрофама (ЕМ-ДАТ) у Србији најизраженији ризик од природних катастрофа. У укупном броју катастрофа оне са природним узроцима учествовују 62%. Међу природним катастрофама преовлађују поплаве са 55% у односу на укупан број.
Када је у питању тренд природних непогода број природних катастрофа на територији Србије је у очигледном порасту. На почетку 19. века у Србији је било 100 непогода на сваких 10 година. Крајем 20. века овај број се попео на 2.800 непогода у 10 година.

Apart fastened at the waist, a narrow black scarves second usage, it is like a model, in the neck side a bow tie. Bridesmaid dresses online shop