Poglavlje 27 iliti Klaster 4

U utorak 9. novembra održana je nova radionica namenjena članicama mreže ” Zelena stolica“. Radionica je organizovana u okviru EKO-SISTEM programa podrške. Cilj radionice je unapređenje unutrašnjih kapaciteta članica mreže. Ovoga puta smo se bavili temom Poglavlje 27. Znamo svi da je sada Poglavlje 27 deo Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost.  Seminaru je prisustvovalo devet učesnica i učesnika. Predavači na seminaru su bili Miloš Đajić, Anđelka Mihajlov i Slobodan Knežević.

Izveštaj o Srbiji 2021

Evropska komisija je u oktobru objavila godišnji Izveštaj o Srbiji. Izveštaj služi tome da izmeri dve važne komponente u procesu pridruživanja EU. Jedna komponenta je napredak u neophodnim reformama (progress). Druga komponeta je pripremljenost zemlje kandidata za članstvo (preparation). Miloš je predstavio analizu izveštaja u poglavlju 27. Prolazeći kroz sve oblasti izveštaja video se da je u većini oblasti u pitanju ograničeni napredak. Izveštaj pokazuje najmanji napredak još od 2015. godine (prosečna ocena 2,8). Pripremljenost Srbije za članstvo u EU je ostala identična kao i prošle godine (3,02).

Što se tiče Poglavlja 27 EK registruje Određeni nivo pripremljenosti i ograničeni napredak. Interesantno je da preporuke iz 2020 i dalje važe:
– Izraditi energetski i klimatski plan
– Unaprediti primenu propisa
– Ojačati administrativne kapacitete
– Zeleni fond mora da zaživi

Poglavlje 27

Anđelka Mihajlov, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine je svoje predavanje započela sa mnogobrojnim pitanjima koje ona postavlja i sama sebi, jer jasnih odgovora nema. Počela je sa istorisjkom distancom od 20 godina. Jula 2001. godine održan je prvi konsultativni sastanak kao uvod u pripremu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Životna sredina se prvi put pominje u Izveštaju EK o spremnosti Srbije i Crne Gore za zaključivanju SSP i pridruživanju sa EU iz 2005. 2012 se prvi put pojavljuju klimatske promene. Jako interesantna diskusija se vodila. Anđelka predstavlja jednu riznicu znanja. Zajedno smo diskutovali o mnogobrojnim podacima koje je ona sa prisutnima delila. Zanimljiv je podatak da od 2017. godine pada broj napisa u štampanim medijima o Poglavlju 27. Ona povezuje to sa zaustavljanjem pridruživanja EU. Govorili smo i o novoj metodologiji tj Klasteru 4. Promena koordinacije i prestanak postojanja pregovaračkog tima predstavlja nove nepoznanice.

Izveštaj iz senke

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Koalicije 27 je predstavio Izveštaj iz senke Koalicije 27. On je prošao kroz izveštaj i ukazao na perspektivu koje je koalicija prema procesu integracija iznela. Podsećamo da koalicija već osam godina radi izveštaj iz senke i on je dragocen dokument kao svedočanstvo pogleda građanskih aktivistkinja i aktivista na oblast životne sredine. Napredak u Poglavlju 27, umnogome, ostaojeukarantinu, odnosno iza zatvorenih vrata.Procesi donošenja zakona, kao i procedure izrade projekata koji imaju uticaj na životnu sredinu, poput projekta izrade fabrike guma u Zrenjaninu, uprkos izuzetnom interesovanju sve šire javnosti, i dalje su često netransparentni. Kratak rok za slanje komentara i gotovo skrivena objava Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode najbolji je skorašnji primer takve prakse.

EKO – SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: “Podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode MIS uz podršku Švedske. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine. Zelena stolica je jedna od dvanaest mreža korisnica ovog programa.