“Приручник за управљање медицинским отпадом” уручен ученицима Медицинских школа у Србији

“Управљање медицинским отпадом” – нови приручник за средњошколце, будуће здравствене раднике, представљен је и уручен ђацима представницима свих медицинских школа у Србији на скупу у Медицинској школи на Звездари 23. јануара текуће године.

Са новом публикацијом и пројектом „Техничка подршка за третман медицинског отпада у Србији”, у оквиру којег је приручник и настао, ђаке, наставнике и јавност упознали су Vensan Dežer, шеф делегације ЕУ у Србији, Славица Ђукић-Дејановић, министарка здравља, и Жарко Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер уручио је ученицима из 29 медицинских школа у Србији прве примерке “Приручника за управљање медицинским отпадом”.

Дежер је истакао да су приручници и овај пројекат у целини “значајни не само зато што ће адекватан третман медицинског отпада допринети заштити животне средине већ и због тога што ће будућим стручњацима омогућити да се заштите од ризика приликом третмана тог отпада.” Он је напоменуо да су уџбеници друга фаза пројекта, с обзиром на то да су претходно обезбеђена возила за превоз отпада, стерилизатори и спроведена обука запослених.

Славица Ђукић-Дејановић је навела да ће се Приручник за управљање медицинским отпадом користити у настави у свим медицинским школама у Србији, и напоменула да је циљ овог пројекта јачање система управљања медицинским отпадом у складу са прописима Републике Србије и директивама ЕУ.

Према њеним речима, у нашој земљи постоји одрживи систем управљања медицинским отпадом, при чему више од 200 здравствених установа има планове за управљање медицинским отпадом, а више од 5.000 здравствених радника обучено је за ту област.

Техничка подршка за третман медицинског отпада у Србији је пројекат који Европска унија, са циљем унапређивања постојећег система управљања медицинским отпадом у Србији у складу са највишим ЕУ стандардима.