In memoriam

Изражавамо неизмерну тугу због смрти господина Миљенка Дерете, члана Зелене посланичке групе из претходног сазива. Господин Дерета је дао огроман допринос раду наше групе и борби да теме животне средине буду један од приоритета на политичкој агенди. Као и у свему што је радио, и у овој области је давао пример својим активизмом и професионализом. Недостајаће нам његов ентузијазам и посвећеност. Саучешће породици, пријатељима и сарадницима у Грађанским иницијативама.
Miljenko-Dereta
Миљенко Дерета рођен је у Београду, 1950. године. Завршио је филмску и ТВ режију на Академији у Београду. До 1990. Реализовао је на десетине програма из области културе, неколико играних ТВ филмова и један биоскопски филм. У области социјалног и политичког маркетинга освојио је многе домаће и неколико награда широм света. Био је кандидат опозиције на првим вишепартијским изборима за Скупштину Србије 1990. Био је члан Грађанског савеза Србије а потом и Председник Извршног Одбора ГСС. Од самог почетка био је активан у антиратном покрету у Србији.

Године 1996. са групом угледних активиста демократске опозиције, антиратног и ненационалистичког покрета основао је Грађанске иницијативе, удружење грађана за демократију и цивилно образовање, данас једну од водећих организација у Србији и у региону која се бави образовањем за активну партиципацију грађана у процесима политичког одлучивања. Покренуо је формирање Федерације НВО Србије (ФЕНС) и био је један од три ко-председавајућа ФЕНСа. На челу Грађанских иницијатива налазио се пуних 15 година.

Био је учесник многобројних домаћих и међународних конференција и члан Радне групе за будућност СР Југославије (Братиславски процес). Био је члан Савета Владе за ЕУ интеграције и Савета Министарства за омладину и спорт, као и председник управног одбора Балканске мреже за развој цивилног друштва и члан Управног одбора Средње и источно европске мреже грађана.

Дерета је био народни посланик у сазиву 2012-2014. Од јануара 2013. године био је члан неформалне зелене посланичке групе у Скупштини Србије.

Био је колумниста Политике, писао је за дневни лист Данас, као и за многе друге новине.

Иза себе је оставио кћерку Сару и сина Рељу.

(слика и биографија су преузете са сајта www.gradjanske.org)