Posetili smo najveće zimovalište sova Utina u Evropi

Zelena poslanička grupa je u utorak, 5. februara posetila Kikindu  najveće urbano zimovalište sova Utina u Evropi. Ova životinjska vrsta je simbol grada i glavna atrakcija svih posetilaca.

Prvi deo posete je bio posvećen obilasku Narodnog muzeja u Kikindi u kom su članovi i članice Zelene poslaničke grupe srdačno dočekani od strane direktorke muzeja gospođe Lidije Milašinović. Tokom obilaska stalne postavke saznali smo istorijske i kulturne detalje o razvoju grada Kikinde, kao i očuvanju životne sredine u samom gradu kao i oko njega.

Kako se nedaleko od urbanog dela grada nalazi specijalni rezervat prirode “Pašnjaci velike droplje” članovi ZPG su ovom prilikom saznali više o jedinom staništu ove zaštićene vrste u našoj zemlji. Kako smo saznali velika droplja se nalazi na svetskoj crvenoj listi ugroženih vrsta.

Nakon toga ZPG je obišla Kikindskog mamuta kao jednog od najočuvanijih fosilnih ostataka mamuta-džinovske praistorijske životinje koja je na tlu Evrope živela pre okvirno 500.000 godina. Ostaci mamuta otkriveni su 1996. godine u pogonu fabrike „Toza Marković“, jednog od najvećih proizvođača cigle i crepa na Balkanu, u Kikindi. Naučni značaj ovog otkrića se procenjuje od izuzetne važnosti i ne prestaje da budi interesovanje stručnjaka ali i svih zainteresovanih za daleku prošlost zemlje.


Drugi deo posete je vodila Miroslava Krnić, sekretarka u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj. Gospođa Krnić je prisutne provela kroz uži centar grada koji se vodi kao urbanistička zaštićena zona i koji je zimsko utočište zaštićenoj vrsti sove Utine.


U toku 2009. godine ovaj deo grada je bio procenjen kao najveće urbano zimovalište utine na svetu sa izbrojanih 734 jedinki u strogom centru grada. Istaknuto je da je brojnost sova utina u zimovalištu u Kikindi promenjiva i zavisi od više faktora.


Članovi i članice ZPG su imali priliku da osmotre jedno drvo sa više od 20 jedinki ove fascinantne vrste. Sove utine su postale obeležje grada Kikinde zbog koga su i mnogi svetski mediji posetili ovaj grad u Srbiji.

Takođe, prisutni su prošli ulicom Generala Drapšina u kojoj se nalazi prepoznatljivi drvored američkog koprivića koji je tu posađen nakon Drugog svetskog rata. Meštani ovu ulicu u toku proleća nazivaju zelenim tunelom zbog bogatih krošnji koje se prostiraju duž ulice, čak je jedan poznati svetski portal ubrojao ovu ulicu u jednu od 50 najlepših ulica na svetu.

Prisutni članovi Zelene poslaničke grupe su ovom prilikom zaključili da je potrebna veća promocija ovakvih fenomena u gradovima u našoj zemlji, koji predstavljaju izuzetno bogatstvo za čije očuvanje moramo svi zajedno da se izborimo.

Ova aktivnost je podržana od strane Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine” koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF)