Посетили смо највеће зимовалиште сова Утина у Европи

Зелена посланичка група је у уторак, 5. фебруара посетила Кикинду  највеће урбано зимовалиште сова Утина у Европи. Ова животињска врста је симбол града и главна атракција свих посетилаца.

Први део посете је био посвећен обиласку Народног музеја у Кикинди у ком су чланови и чланице Зелене посланичке групе срдачно дочекани од стране директорке музеја госпође Лидије Милашиновић. Током обиласка сталне поставке сазнали смо историјске и културне детаље о развоју града Кикинде, као и очувању животне средине у самом граду као и око њега.

Како се недалеко од урбаног дела града налази специјални резерват природе “Пашњаци велике дропље” чланови ЗПГ су овом приликом сазнали више о једином станишту ове заштићене врсте у нашој земљи. Како смо сазнали велика дропља се налази на светској црвеној листи угрожених врста.

Након тога ЗПГ је обишла Кикиндског мамута као једног од најочуванијих фосилних остатака мамута-џиновске праисторијске животиње која је на тлу Европе живела пре оквирно 500.000 година. Остаци мамута откривени су 1996. године у погону фабрике „Тоза Марковић“, једног од највећих произвођача цигле и црепа на Балкану, у Кикинди. Научни значај овог открића се процењује од изузетне важности и не престаје да буди интересовање стручњака али и свих заинтересованих за далеку прошлост земље.


Други део посете је водила Мирослава Крнић, секретарка у Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој. Госпођа Крнић је присутне провела кроз ужи центар града који се води као урбанистичка заштићена зона и који је зимско уточиште заштићеној врсти сове Утине.


У току 2009. године овај део града је био процењен као највеће урбано зимовалиште утине на свету са избројаних 734 јединки у строгом центру града. Истакнуто је да је бројност сова утина у зимовалишту у Кикинди промењива и зависи од више фактора.


Чланови и чланице ЗПГ су имали прилику да осмотре једно дрво са више од 20 јединки ове фасцинантне врсте. Сове утине су постале обележје града Кикинде због кога су и многи светски медији посетили овај град у Србији.

Такође, присутни су прошли улицом Генерала Драпшина у којој се налази препознатљиви дрворед америчког копривића који је ту посађен након Другог светског рата. Мештани ову улицу у току пролећа називају зеленим тунелом због богатих крошњи које се простирају дуж улице, чак је један познати светски портал убројао ову улицу у једну од 50 најлепших улица на свету.

Присутни чланови Зелене посланичке групе су овом приликом закључили да је потребна већа промоција оваквих феномена у градовима у нашој земљи, који представљају изузетно богатство за чије очување морамо сви заједно да се изборимо.

Ова активност је подржана од стране Канцеларије програма Уједињених нација за развој у Србији (UNDP) у оквиру пројекта “Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине” који финансира Глобални фонд за животну средину (GEF)