Predstavljen koncept zelenih javnih nabavki poslanicima

Tematski sastanak neformalne Zelene poslaničke grupe na temu ”Zelene javne nabavke”  održan je  u sredu, 06. juna u Zelenom salonu u Zgradi  Narodne skupštine.

Sastanak je organizovan u sklopu obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine (5. jun). Ovaj ekološki datum ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine, ali i o neophodnosti doprinosa pojedinca.

Sa poslanicima su razgovarale Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije i  Žaklina Živković iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika o tome šta su zelene javne nabavke i koji je njihov doprinos zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Takođe, diskusija se vodila i o praksi Evropske unije u ovoj oblasti, kao i o statusu Srbije. Poslanike je posebno interesovalo koje su koristi od ovog instrumenta i uštede primenom istog.

Nakon sastanka, poslanici i poslanice koji su prisustvovali i razgovarali sa ekspertkinjama su najavili svoju podršku inicijativi i podnošenje amandmana koji će zelene javne nabavke podsticati u praksi.