Додела награда на фото конкурсу „Изеш навику“

Образовни фото-конкурс „Изеш навику“ завршен је у петак, 18. јануара 2013. године.За седам недеља трајања конкурса на адресу Фонда Ecotopia стигле су 264 фотографије из свих делова Србије које представљају сведочанство нашег немара према средини у којој живимо.

На фотографијама се види смеће ван контејнера, веш машине, фрижидери и намештај у рекама и на пољанама, аутомобили паркирани на зеленим површинама, пластичне кесе на гранама дрвећа.

Facebook fan страница са почетних 218 данас има 4.657 корисника, 20.285 прегледа недељно и око 1.200.000 људи који су чули „преко пријатеља на Фацебоок-у“ за фото-конкурс „Изеш навику“. 1.200.000 људи у Србији данас представљају потенцијалне будуће носиоце еколошких промена и то је највећи допринос онлине кампање „Изеш навику“ друштву и природи.“ кажу у Фонду Ecotopia.

У категорији „Где год нађеш згодно место, ту ђубре посади“, најбољу фотографију је послала Аница Зупунски из Новог Сада – „Још само мало“. У категорији „Чудна воћка“, победила је фотографија коју је послао Zarije Коцић из Власотинца – „Дрво истине“. У категорији „Лепше је на зеленом“, најбољу фотографију је послала Радмила Вулићевић из Ниша – „И чавка се чуди шта учине људи“. У „Слободној категорији“, најбољу фотографију је послала Мина Делић из Београда – „Сизифов посао“. Жири је одлучио да фотографија са највећим бројем гласова публике на Facebooku – 842, коју је послала Ана Турк из Алексинца за категорију „Где год нађеш згодно место, ту ђубре посади“, добије специјалну награду – Nikon фотоапарат.

Додела награда ће се одржати у понедељак, 4. фебруара 2013. године, са почетком у 19 часова, у галерији O3ONE (Андрићев венац 12, Београд). Жири који одлучује о фотографијама је у саставу: Срђа Поповић – оснивач фонда Ecotopia, Даринка Радојевић – саветница генералног директора Института Кирило Савић за питања животне средине, Злата Куреш – заменица директора агенције Beta, Гордан Пауновић – директор корпоративно-друштвене одговорности Фонда B92 и Небојша Бабић, фотограф. Награде најбољима су мобилни телефони Galaxy S III, HTC One X, Nokia Lumia 920, Galaxy Note II N7100.

Пројекат „Изеш навику“ су подржали Град Београд – Секретаријат за заштиту животне средине и Балкански фонд за демократију. Циљ пројекта био је подизање еколошке свести грађана Београда и Србије о неопходности промена ружних навика људи, које значајно доприносе загађењу средине у којој живимо.