8. седница Одбора за заштиту животне средине

Осма седница Одбора за заштиту животне средине одржана је 10. јануара 2018. године у Дому Народне скупштине. Главна тема седнице било је разматрање информаицја о раду Министарства заштите животне средине за период август-октобар 2017. године. Представници Зелене столице на седници су били: Огњан Пантић (БОШ), Звонко Дамјановић (Грађанска читаоница Европа, Бор), Нина Цветановић (Европски покрет) и Братислав Попрашић (Крушевачки еколошки центар).

Представљајући извештај на седници,   Министар Горан Триван је рекао да је примаран задатак у предметном периоду била организација и систематизација тек основаног Министарства, на којој се радило скоро два месеца. Затим, именовања државних секретара и помоћника министра. Једини критеријум приликом избора чланова тима била је компетентност. Триван је представио сваког члана тима посланицима; два државна секретара: Бранислав Блажић и Иван Карић и седам помоћника министра.

Разговарало се и о буџету Министарства заштите животне средине за 2018. годину који износи 5,8 милијарди динара (16% већи у ондосу на прошлу годину), што је и даље веома мали буџет. Министар је најавио и доношење Закона о климатским променама у првој половини 2018. године. Он сматра да се ради о кровном закону, који обухвата све подобласти животне средине и стога је веома комплексан. Постоји амбиција да се измене и Закон о заштити приоде и Закон о заштити животне средине.

Представник Зелене столице, Звонко Дамњановић је указао на проблем непостојања процене утицаја на животну средину у случају отварања новог рудника Чукару Пеки код Бора, а  Огњен Пантић је представио извештај из сенке који је направила Коалиција 27, који је накнадно и дистрибуиран посланицима.

Више информација о седници можете прочитати у извештају који је направила Нина Цветановић –  Zapisnik sa Osme sednice Odbora za zaštitu životne sredine 10.01.2018_