Druga sednica odbora

Još na konstitutivnoj sednici predsednik Odbora je najavio da će sledeću sednicu sazvati u Majdanpeku. Tako je druga sednica Odbora sazvana za 29. septembar kao sednica van sedišta. Ona je organizovana uz podršku UNDP parlamentarnog programa.

Poslednjih meseci Majdanpek je u žiži ekoloških protesta. Aktivisti i aktivistkinje mesecima protestuju čuvajući planinu Starica. U nedelji koja je prethodila ovoj sednici, u Majdanpeku se dešavalo mnogo toga. U  poseti je bila Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Pokrenute su istrage oko paljenja bušilice. O rezultatima tih istraga javnost će biti obaveštena preko nadležnih institucija.

Sednica je organizovana sa jednom tačkom dnevnog reda “Razmatranje pitanja opravdanosti rušenja brda u podnožju planine Starica u Majdanpeku sa aspekta zaštite životne sredine, poštovanja važećih propisa i pravila struke.”

Na sednici su učestvovali članice i članovi odbora iz opozicionih poslaničkih klubova. Članice i članovi iz pozicionih na sednicu nisu došli. Zbog toga nije bilo kvoruma za donošenje odluka ali je sednica ipak bila organizovana u skladu sa poslovnikom kao sednica bez kvoruma. Veliki broj prisutnih građanki i građana je govorio na sednici. Od predstavnika pozvanih institucija prisutni su bili profesor sa Rudarsko Geološkog fakulteta Lazar Kričak kao i načelnik Policijske uprave Bor Saša Mitrović.

Osim članova i članica odbora Aleksandra Jovanovića, Đorđa Pavićevića, Ivane Parlić, Branislava Jovančevića i Dejana Bulatovića sastanku su kao pozvani gosti prisustvovali i zamenica člana Minja Nikolić, advokat Sreten Đorđević i već pomenuti predstavnici institucija. Iz Lokalne samouprave, Ministarstava, Instituta i fakulteta koji su uredno pozvani niko se nije pojavio.

Atmosfera na sastanku je bila više nego napeta. Veliki broj građanki i građana Majdanpeka je govorio o problemima koje ih muče kao i događajima koji su se poslednjih dana dešavali. Sastanku su prisustvovali mediji tako da je sama sednica izazvala veliku pažnju.

U ime Zelene stolice sednici je prisustvovao Miloš Đajić.

Snimak sednice možete pogledati OVDE.