Formirana peta ZPG

Nakon svakih izbora neformalni sekretarijat započne proces formiranja formira novog saziva Zelene poslaničke grupe (ZPG) u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Predstavljanje potencijalnih aktivnosti ZPG

Prvo je na ime svakog poslanika i poslanice početkom novembra poslato je pismo sa osnovnim informacijama o ZPG i pozivom da se priključe. Na ovaj poziv pozitivno je odgovorilo više od trideset narodnih poslanica i poslanika. Tako je u ponedeljak 7. decembra 2020. godine organizovan prvi sastanak novog saziva ZPG u Zelenom salonu Narodne skupštine.

Na sastanku je prisustvovalo dvadesetak članova i članica. Na samom početku im se obratila gospođa Sonja Liht koje im je poželala mnogo uspeha u budućem radu. Zatim je podsetila na reči jedne ekološke aktivistkinje da nam je ostalo 3000 dana da preokrenemo trend zagrevanja planete Zemlje.

Sonja Liht

Nakon toga su Lidija Radulović i Miloš Đajić podsetili su poslanike na istorijat ZPG. Posle 11 godina rada i četiri saziva mnogo toga je urađeno. Preko 80 poslanika i poslanica je učestvovalo u radu. Teme životne sredine su mnogo aktuelnije.

Sledeći zadatak na sastanku predstavljao je izbor koordinatora i koordinatorki ZPG. Koordinacioni tim upravlja radom ZPG i čine ga poslanici iz različitih političkih opcija. U koordinacioni tim su izabrane poslanice Dubravka Filipovski i Jasmina Karanac i poslanik Bratimir Vasiljević.

Ovo je takođe bila prilika da se članovi i članice upoznaju međusobno. Svaki poslani i poslanica su imali mogućnost da se predstave i prenesu svoje motive za prikuljučivanje grupi.
Pokrenut je i razgovor o budućim aktivnostima koji se tiču usvajanja budžeta, organizacije seminara, regionalne saradnje, promocije ZPG i saradnje sa civilnim društvom. Sastanak je završen potpisivanjem Povelje Zelene poslaničke grupe.

Poklon torbice od rrecikliranog materijala

Ovim sastankom Zelena poslanička grupa je ponovo formirana.

Realizaciju ove aktivnosti podržala je Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).