Формирана пета ЗПГ

Након сваких избора неформални секретаријат започне процес формирања формира новог сазива Зелене посланичке групе (ЗПГ) у Народној скупштини Републике Србије.

Представљање потенцијалних активности ЗПГ

Прво је на име сваког посланика и посланице почетком новембра послато је писмо са основним информацијама о ЗПГ и позивом да се прикључе. На овај позив позитивно је одговорило више од тридесет народних посланица и посланика. Тако је у понедељак 7. децембра 2020. године организован први састанак новог сазива ЗПГ у Зеленом салону Народне скупштине.

На састанку је присуствовало двадесетак чланова и чланица. На самом почетку им се обратила госпођа Соња Лихт које им је пожелала много успеха у будућем раду. Затим је подсетила на речи једне еколошке активисткиње да нам је остало 3000 дана да преокренемо тренд загревања планете Земље.

Соња Лихт

Након тога су Лидија Радуловић и Милош Ђајић подсетили су посланике на историјат ЗПГ. После 11 година рада и четири сазива много тога је урађено. Преко 80 посланика и посланица је учествовало у раду. Теме животне средине су много актуелније.

Следећи задатак на састанку представљао је избор координатора и координаторки ЗПГ. Координациони тим управља радом ЗПГ и чине га посланици из различитих политичких опција. У координациони тим су изабране посланице Дубравка Филиповски и Јасмина Каранац и посланик Братимир Васиљевић.

Ово је такође била прилика да се чланови и чланице упознају међусобно. Сваки послани и посланица су имали могућност да се представе и пренесу своје мотиве за прикуључивање групи.
Покренут је и разговор о будућим активностима који се тичу усвајања буџета, организације семинара, регионалне сарадње, промоције ЗПГ и сарадње са цивилним друштвом. Састанак је завршен потписивањем Повеље Зелене посланичке групе.

Поклон торбице од ррециклираног материјала

Овим састанком Зелена посланичка група је поново формирана.

Реализацију ове активности подржала је Канцеларија Програма Уједињених нација за развој у Србији (UNDP) у оквиру пројекта „Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине”, који финансира Глобални фонд за животну средину (GEF).