Интервју – Иван Карић, координатор неформалне Зелене посланичке групе

Координатор неформалне Зелене посланичке групе је председник Зелених Србије, Иван Карић. Први човек једине еколошке парламентарне странке у Србији овако види улогу и потенцијале ове важне групације.

Које идеје окупљају посланике из различитих странака у ову групу?

Посвећеност заштити и унапређењу животне средине је главни мотив за улазак у неформалну зелену посланичку групу. Група ће бити место да се размене идеје, али и прилика да се упознамо са актуелним проблемима у овој области.

Да ли је дошло време да политичари најзад почну да се озбиљније и прагматичније баве заштитом животне средине?

Верујем да ће рад неформалне зелене посланичке групе бити прилика да се озбиљније и одговорније разговара о еколошким проблемима. Прагматизам ће се огледати у томе да Група промовише животну средину и зелену економију као нову вредност и могућност за зараду, а не као трошак, какво је уврежено мишљење.

Као координатор ове групе, шта ћете прво предложити?

Моја идеја је да се промовишу принципи одрживости и рационалности у коршћењу ресурса. Да природни (еколошки) капитал постане вредност коју ће уважавати економисти. На тај начин ћемо више ценити своје окружење и боље га чувати.

Какав утицај у Парламенту очекујете?

Верујем да ће теме заштите животне средине и зелене економије постати мало актуелније и да ће се о њима причати више унутар Парламента. Међутим, не верујем да ће рад Групе утицати на гласања, јер се већина посланика руководи договорима унутар својих формалних посланичких група.

Ако заживи, ово ће бити једина групација која уједињује позицију и опозицију у Парламенту. Шта Вам пружа уверење да би то могло да се оствари?

De två, både över fören klänningen.
Direkt som en modell, fäst vid midjan  brudtärna klänning