Intervju – Ivan Karić, koordinator neformalne Zelene poslaničke grupe

Koordinator neformalne Zelene poslaničke grupe je predsednik Zelenih Srbije, Ivan Karić. Prvi čovek jedine ekološke parlamentarne stranke u Srbiji ovako vidi ulogu i potencijale ove važne grupacije.

Koje ideje okupljaju poslanike iz različitih stranaka u ovu grupu?

Posvećenost zaštiti i unapređenju životne sredine je glavni motiv za ulazak u neformalnu zelenu poslaničku grupu. Grupa će biti mesto da se razmene ideje, ali i prilika da se upoznamo sa aktuelnim problemima u ovoj oblasti.

Da li je došlo vreme da političari najzad počnu da se ozbiljnije i pragmatičnije bave zaštitom životne sredine?

Verujem da će rad neformalne zelene poslaničke grupe biti prilika da se ozbiljnije i odgovornije razgovara o ekološkim problemima. Pragmatizam će se ogledati u tome da Grupa promoviše životnu sredinu i zelenu ekonomiju kao novu vrednost i mogućnost za zaradu, a ne kao trošak, kakvo je uvreženo mišljenje.

Kao koordinator ove grupe, šta ćete prvo predložiti?

Moja ideja je da se promovišu principi održivosti i racionalnosti u koršćenju resursa. Da prirodni (ekološki) kapital postane vrednost koju će uvažavati ekonomisti. Na taj način ćemo više ceniti svoje okruženje i bolje ga čuvati.

Kakav uticaj u Parlamentu očekujete?

Verujem da će teme zaštite životne sredine i zelene ekonomije postati malo aktuelnije i da će se o njima pričati više unutar Parlamenta. Međutim, ne verujem da će rad Grupe uticati na glasanja, jer se većina poslanika rukovodi dogovorima unutar svojih formalnih poslaničkih grupa.

Ako zaživi, ovo će biti jedina grupacija koja ujedinjuje poziciju i opoziciju u Parlamentu. Šta Vam pruža uverenje da bi to moglo da se ostvari?

De två, både över fören klänningen.
Direkt som en modell, fäst vid midjan  brudtärna klänning