Ivan Karić

Ivan Karić je rođen 1975. godine. Jedan je od mlađih političara sa značajnim iskustvom u zaštiti životne sredine, istraživačkom radu, ekologiji i ekološkom aktivizmu.

Posle srednje Geološke i hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“, diplomirao je na geološkom odseku Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Uporedo sa sadašnjim profesionalnim obavezama rukovodioca odbrane od poplava za Grad Beograd, privodi kraju master studije na Fakultetu za primenjenu ekologiju „Futura“ Univerziteta „Singidunum“.

Istraživačkim i naučnim radom bavi se od osnovne škole, učestvujući od 1990. godine u radu domaćih i međunarodnih istraživačkih kampova, programa i projekata. Posebno mesto zauzimaju Mladi istraživači Srbije (čiji je predsednik bio između 2001. i 2005.), Istraživačka stanica u Petnici i geološki kampovi na Radan planini i reci Pek (koje je organizovao i njima rukovodio 1996., 1997. i 2000. godine kroz Geološko istraživačko društvo „Jovan Žujović“). Učestvovao je i u uređivanju naučno-popularnog časopisa „National Geographic Junior“.

Na mestu zamenika direktora Fonda za zaštitu životne sredine opštine Obrenovac , u periodu od 2004. do 2008. godine, Obrenovcu je doneo bolju zaštitu životne sredine i redovno informisanje građana o zagađenosti. Inicirao je i pokrenuo niz veoma značajnih projekata i studija, Katastar zagađivača i Katastar erozije i klizišta i idejno rešenje i glavni projekat Postrojenja za prečišćavanje otpadnih fekalnih voda. Osmislio je i utemeljio prvu automatsku monitoring stanicu za dvadesetčetvoročasovno praćenje zagađenja i kvaliteta vazduha, a podatke učinio javno dostupnim u realnom vremenu. U tom periodu započeo je veliki projekat pošumljavanja Zabranskog izletišta i organizovao klimatski oporavak oko 4.000 dece predškolskog i školskog uzrasta u Soko Banji, na Rudniku i Goču.

Oblasti Ivanovog naučnog rada su zaštita životne sredine (politika životne sredine, zakonodavstvo, strandardizacija, degradirani prostori) i geologija (istraživanje rudnih ležišta i geostrateške mineralne sirovine). Autor je brojnih naučnih radova i publikacija i aktivni učesnik stručnih konferencija i skupova, u zemlji i inostranstvu.

Predsednik je stranke Zeleni Srbije.

Oženjen je, ima trogodišnjeg sina Dušana. Živi u rodnom gradu Obrenovcu.

Trenutno je član skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine.

O čemu je sve u Narodnoj Skupštini govorio i kako je glasao Ivan Karić možete pogledati OVDE.