Konsultacije Zelene poslaničke grupe

Članovi i članice neformalne Zelene poslaničke grupe okupili su se juče, 14. marta kako bi prodiskutovali niz aktuelnih tema u oblasti zaštite i unapređenja stanja životne sredine u Srbiji.

U uvodnom delu Valentina Đureta i Marija Mutić iz Sekretarijata ZPG su izvestile poslanike o trenutnim inicijativama i aktivnostima koje su u planu. Poslanicima je predstavljen novi sajt grupe, dogovoren sastanak sa ekspertima na temu zelenih javnih nabavki, kao i posete poslanika zaštićenim prirodnim dobrima u Srbiji.

Poseban deo sastanka posvećen je inicijativi za ograničavanje upotrebe plastičnih kesa kojom se ova grupa bavi već neko vreme.  Poslanik Dejan Nikolić je kolegama predstavio predlog koji je sastavio na osnovu analize uporedne prakse u zemljama EU, kao i situacije u Srbiji. Prema njegovom predlogu najbolje rešenje bila bi zabrana kesa od 15 do 50 mikrona.

“Irska i Danska su jedine zemlje koje su smanjile upotrebe kesa uvođenjem takse, odnosno njihovom naplatom.  Potrebna je ozbiljna i kontinuirana kampanja o njihovoj štetnosti, jer će bez toga sve mere biti bezuspešne. Analizom uporednih modela  treba naći najbolje moguće rešenje za sve. Analiza proizvođača pokazuje da se od 2012. godine broj proizvođača značajno smanjio jer su veliki supermarketi i kompanije počeli samostalno da proizvode kese za svoje potrebe. Važno je država pomogne da se proizvođači koji trenutno proizvode kese preorijentišu na proizvodnju kesa do 15 mikrona, ili papirnih kao ekološki prihvatljivih. Važno je uzeti u obzir da i biorazgradive kese štete životnoj sredini ostavljajući štetnu materiju u zemljištu i vodi. Stručnjaci bi mogli da predstave sve podatke o ovoj temi, kao što je npr. emisija ugljendioksida koja je nus produkt proizvodnje 1kg poliotilena od koga se prave kese, ali i to da u Srbiji godišnje 100.000 životinja umre od plastičnih kesa davljenjem i gutanjem”.

Zaključak Zelene poslaničke grupe je bio da je potrebno u manjoj radnoj grupi ispitati i eventualno doraditi predlog kolege Nikolića, kao i razgovarati sa najvažnijim akterima u ovom slučaju, Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija koje je nadležno za izmenu Zakona o trgovini.

U nastavku sastanka, poslanici Zelene poslaničke grupe su razgovarali sa  Vladimirom Međakom, potpredsednikom Evropskog pokreta u Srbiji o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji sa posebnim osvrtom na Poglavlje 27 i iskustvima zemalja koje su nedavno pregovarale na temu prelaznih rokova za ispunjenje obaveza. Gospodin Međak je poslanicima ukazao na njihov mogući značaj i ulogu u segmentu parlamentarne demokratije kada budu u toku pregovori sa pojedinačnim državama članicama.

Na kraju dana, poslanicima se obratio bivši kolega, a sadašnji državni sekretar   u Ministarstvu zaštite životne sredine i pregovarač za Poglavlje 27, gospodin Ivan Karić, koji je govorio o procesu izrade pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 i odgovarao na pitanja poslanika na temu pregovora, ali i mnogih drugih iz oblasti koje su poslanike interesovali.

Realizaciju ovog sastanka podržala je Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNPD) u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).