Međunarodna konferencija o otpadu u Novom Sadu

Od 19. do 21. septembra, Novi Sad će biti domaćin Međunarodne konferencije o čvrstom otpadu (ISWA World Congress) koja ima za cilj razmatranje i identifikaciju efikasnih rešenja upravljanja čvrstim otpadom. Organizator skupa je Srpska asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za upravljanje čvrstim otpadom.

iswa2016png

Na konferenciji će učestvovati preko 1000 etnuzijasta i međunarodno priznatih  stručnjaka, među kojima i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i  neformalne Zelene poslaničke grupe.

Drugog dana konferencije će biti organizovan blok predavanja i diskusija na temu uloge parlamenata i donošenja odluka i propisa u vezi sa upravljanjem otpadom u čijoj pripremi je učestvovao Sekretarijat neformalne Zelene poslaničke grupe.

Ključno pitanje ovog segmenta je kako da predlozi upućeni skupštini na razmatranje budu najbolji mogući i kako poslanici mogu da doprinesu njihovom unapređivanju i praćenju primene, kao i da premoste stranačke razlike oko ove teme. Panel će dati odgovor na pitanje da li i kako poslanici mogu da doprinesu popravljanju situacije u oblasti upravljanja otpadom i koja vrsta podrške im je potrebna od različitih aktera u oblasti.

U ime neformalne Zelene poslaničke grupe, na panelu će učestvati poslanica NSRS Nada Lazić. Ostali učesnici panela su poslanica Skupštine Makedonije, Ljiljana Popovska, poslanik Sabora Hrvatske, Mihael Zmajlović  i Filip Hejlen (Philip Heylen), zamenik gradonačelnika Antverpena. Panel će moderirati Valentina Đureta iz Sekretarijata Zelene poslaničke grupe.

Na konferenciji će biti predstavljena i kratka brošura o cirkularnoj ekonomiji koju je u okviru GIZ IMPAKT projekta uradio Sekretarijat Zelene poslaničke grupe.

paneliswa