Међународна конференција о отпаду у Новом Саду

Од 19. до 21. септембра, Нови Сад ће бити домаћин Међународне конференције о чврстом отпаду (ISWA World Congress) која има за циљ разматрање и идентификацију ефикасних решења управљања чврстим отпадом. Организатор скупа је Српска асоцијација за управљање чврстим отпадом у сарадњи са Међународном асоцијацијом за управљање чврстим отпадом.

iswa2016png

На конференцији ће учествовати преко 1000 етнузијаста и међународно признатих  стручњака, међу којима и представници Народне скупштине Републике Србије и  неформалне Зелене посланичке групе.

Другог дана конференције ће бити организован блок предавања и дискусија на тему улоге парламената и доношења одлука и прописа у вези са управљањем отпадом у чијој припреми је учествовао Секретаријат неформалне Зелене посланичке групе.

Кључно питање овог сегмента је како да предлози упућени скупштини на разматрање буду најбољи могући и како посланици могу да допринесу њиховом унaпређивању и праћењу примене, као и да премосте страначке разлике око ове теме. Панел ће дати oдговор на питање да ли и како посланици могу да допринесу поправљању ситуације у области управљања отпадом и која врста подршке им је потребна од различитих актера у области.

У име неформалне Зелене посланичке групе, на панелу ће учествати посланица НСРС Нада Лазић. Остали учесници панела су посланица Скупштине Македоније, Љиљана Поповска, посланик Сабора Хрватске, Михаел Змајловић  и Филип Хејлен (Philip Heylen), заменик градоначелника Антверпена. Панел ће модерирати Валентина Ђурета из Секретаријата Зелене посланичке групе.

На конференцији ће бити представљена и кратка брошура о циркуларној економији коју је у оквиру ГИЗ ИМПАКТ пројекта урадио Секретаријат Зелене посланичке групе.

paneliswa