Osnovana Zelena poslanička grupa u Skupštini Crne Gore

Na inicijativu Škole demokratskog rukovođenja iz Crne Gore osnovana je neformalna Zelena poslanička grupa u Skupštini Crne Gore po modelu koji je primenjen u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Trenutno grupa broji 8 članova, odnosno blizu 10% parlamenta Crne Gore. Članovi i članice su poslanici iz različitih stranaka, lično posvećeni borbi za očuvanje životne sredine.

Grupa je osnovana kao deo procesa razmene primera dobrih praksi i regionalnog umrežavanja na projektu GIZ Otvorenog refionalnog fonda za biodiverzitet. Sekretarijat neformalne Zelene poslaničke grupe Srbije  je tokom prethodnih meseci prenosio svoja znanja i iskustva kolegama iz Crne Gore i Makedonije koji su izrazili zainteresovanost da ovakvu grupu pokrenu u svojim parlamentima sa željom da teme zaštite životne sredine budu više pozicionirane na lestvici prilikom odlučivanja.

Prilikom prvog sastanka poslanici su, zahvaljujući angažovanju kolega iz Crne Gore i podršci GIZ Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost imali prilike da čuju izlaganje Biljane Gligorić, ekspertkinje za energetsku efikasnost i da sa njom diskutuju o situaciji na terenu i mogućim merama za unapređenje.