Razgovor o Zakonu o klimatskim promenama

Neformalna Zelena poslanička grupa održala je 10. marta 2021. godine radni sastanak posvećen Predlogu zakona o klimatskim promenama. Predlog Zakona će se naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja 16. marta i ovo je bila prilika da se Predlog zakona predstavi članicama i članovima grupe. Sastanak je održan u maloj sali Doma Narodne skupštine uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Prisutnim poslanicama i poslanicima analizu zakonodavnog okvira u oblasti klimatskih promena predstavila je gospođa Danijela Božanić bivša članica radne grupe Ministarstva zaštite životne sredine. Na početku je u nekoliko rečenica predstavila važnost donošenja ovog Zakona čije donošenje kasni. Objasnila je i Pariski sporazum o klimatskim promenama i njegoviu primenu. Podsetila je da je po nekim podacima Srbija imala 7 milijardi evra štete prouzrokovane posledicama klimatskih promena (sušne godine, poplave, razorni vetar..). Posebnu pažnju gospođa Božanić posvetila je izmenama u Predlogu zakona u odnosu na njegove ranije radne verzije. Takođe iskorišćena je prilika da se predstavi brošura “Analiza zakonodavnog okvira – Klimatske promene”.

U drugom delu sastanka članice i članovi su diskutovali o Predlogu zakona. Dubravka Filipovski, jedna o d koordinatorki ZPG je govorila o prilici za podnošenje amandmana. Vesna Ivković je kao lekarka govorila o važnosti donošenja ovog Zakona za zdravlje ljudi podsećajući koliko klimatske promene utiču na naše zdravlje. Članice i članovi ZPG saglasili su se da zajednički podnesu 4 amandmana na predlog Zakona što će predstavljati važan pomak u radu ZPG. Ovo će biti prvi put da se podnose zajednički amandmani članica i članova grupe. Podsetićemo da je ZPG sastavljena od poslanica i poslanika različitih političkih stranaka i predstavlja primer međupartijske saradnje. Podeljena su zaduženja u vezi sa pripremom amandmana za podnošenje da bi se ispoštovao rok predviđen poslovnikom o radu Skupštine Srbije.

Radnom sastanku prisustvovali su narodni poslanici i poslanice: Árpád Fremond, Bosiljka SrdićBratimir Vasiljević, Vesna Ivković, Vesna Krišanov, Gojko Palalić, Žarko Bogatinović, Jasmina Karanac, Ljubinko Rakonjac, Ljubiša Stojmirović, Milan Urošević, Milija Miletić, Milorad Mijatović, Nevena Kostadinova, Petar Vesović i Tomislav Janković.