Разговор о Закону о климатским променама

Неформална Зелена посланичка група одржала је 10. марта 2021. године радни састанак посвећен Предлогу закона о климатским променама. Предлог Закона ће се наћи на дневном реду скупштинског заседања 16. марта и ово је била прилика да се Предлог закона представи чланицама и члановима групе. Састанак је одржан у малој сали Дома Народне скупштине уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Присутним посланицама и посланицима анализу законодавног оквира у области климатских промена представила је госпођа Данијела Божанић бивша чланица радне групе Министарства заштите животне средине. На почетку је у неколико реченица представила важност доношења овог Закона чије доношење касни. Објаснила је и Париски споразум о климатским променама и његовиу примену. Подсетила је да је по неким подацима Србија имала 7 милијарди евра штете проузроковане последицама климатских промена (сушне године, поплаве, разорни ветар..). Посебну пажњу госпођа Божанић посветила је изменама у Предлогу закона у односу на његове раније радне верзије. Такође искоришћена је прилика да се представи брошура “Анализа законодавног оквира – Климатске промене”.

У другом делу састанка чланице и чланови су дискутовали о Предлогу закона. Дубравка Филиповски, једна о д координаторки ЗПГ је говорила о прилици за подношење амандмана. Весна Ивковић је као лекарка говорила о важности доношења овог Закона за здравље људи подсећајући колико климатске промене утичу на наше здравље. Чланице и чланови ЗПГ сагласили су се да заједнички поднесу 4 амандмана на предлог Закона што ће представљати важан помак у раду ЗПГ. Ово ће бити први пут да се подносе заједнички амандмани чланица и чланова групе. Подсетићемо да је ЗПГ састављена од посланица и посланика различитих политичких странака и представља пример међупартијске сарадње. Подељена су задужења у вези са припремом амандмана за подношење да би се испоштовао рок предвиђен пословником о раду Скупштине Србије.

Радном састанку присуствовали су народни посланици и посланице: Áрпáд Фремонд, Босиљка СрдићБратимир Васиљевић, Весна Ивковић, Весна Кришанов, Гојко Палалић, Жарко Богатиновић, Јасмина Каранац, Љубинко Ракоњац, Љубиша Стојмировић, Милан Урошевић, Милија Милетић, Милорад Мијатовић, Невена Костадинова, Петар Весовић и Томислав Јанковић.