Sastanak članica mreže

Članice mreže “Zelena stolica” su se ponovo okupile u Beogradu na prvom ovogodišnjem sastanku uz podršku EKO-SISTEM programa podrške. Predstavnici i predstavnice devetnaest članica mreže su imali priliku da razgovaraju na aktuelne teme iz oblasti zaštite životne sredine, čuju i diskutuju rezultate istraživanja i započnu proces strateškog planiranja za mrežu. Ovaj sastanak je organizovan u okviru projekta “Gradovi spremni za klimatske promene”.

Prvi deo

Nakon dobre energije ponovonog susreta, započeli smo sastanak predstavljanjem prisutnih.  Zatim je Miloš Đajić iz Centra modernih veština predstavio nalaze istraživanja. Podsećamo da je online istraživanje “Šta građani Srbije misle o klimatskim promenama?” realizovano tokom leta na uzorku od 1130 ispitanika i ispitanica.

Glavni nalazi istraživanja su pokazali visok nivo svesti ispitanika o izazovima i posledicama izmenjenih klimatskih uslova. Uočeno je i da 10-12% građana ne veruje u klimatske promene. Korisni predlozi koje su ispitanici prezentovali pokazuju da u društvu postoji potencijal za promenu ponašanja koja nam je svima potrebna.

Drugi deo

U drugom delu draga Tanja Petrović iz Mladih istraživača Srbije je predstavila situaciju u kojoj se politike zaštite životne sredine trenutno nalaze. Svi smo svesni da je proces reformi u poglavlju 27 suviše spor. Ona se osvrnula i na probleme sa kojima se suočavaju zaštićena područja kao i učešće građana. Ovo je bila prilika da učesnici razmene informacije iz svojih lokalnih sredina kao i specifičnih oblasti kojima se bave. Takođe je govoreno i položaju Zelene stolice u Narodnoj skupštini i predlozima aktivnosti za budući period.

Treći deo

U trećem delu je izabrani ekspert Damjan Rehm Bogunović predstavio rezultate ankete koja je u prethodnih nedelju dana obavljena. Ova anketa je poslužila kao osnova za početak izrade strateškog plana mreže za budući period. Sama anketa je bila povod da se otvore mnoga pitanja u vezi sa situacijom u mreži, slabijom motivisanošću članova i članica, opstrukcijama i izazovima sa kojima se mreža suočava. Proces izrade strateškog plana će se intenzivirati u sledećem periodu.

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje četiri godine.