Састанак мреже “Зелена столица”

После дуго времена захваљујући пре свега програму ЕКО-СИСТЕМ који спроводе Млади истраживачи Србије а подржава Шведска, чланице механизма за учешће грађана „Зелена столица“ су имале прилику да се окупе и разговарају. Састанак је одржан у Београду 12. и 13. октобра и на њему су присуствовали представници и представнице из 15 организација цивилног друштва. На почетку је презентован програм ЕКО-СИСТЕМ и сви његови сегменти.

Овај програм ће трајати следеће две године и неформални секретаријат Зелене столице га види као значајну подршку будућем раду и оснаживању мреже.

Милош ђајић, ЦМВ

На почетку радног дела састанка је презентована историја настанка “Зелене столице”. Осврнули смо се на пут који смо до сада прешли, као и на промењену ситуацију и атмосферу у Народној Скупштини. Затим смо разговарали о правилима рада и функционисања Одбора за заштиту животне средине. Прошли смо кроз тачне надлежности и послове Одбора. Упознали смо присутне са правилима и процедурама око учешћа представника и представница Зелене столице на седницама Одбора. Такође смо разговарали о јавним слушањима како се заказују, које би теме могле да буду на дневном реду.

Лидија Радуловић, БФПЕ

Кроз радионицу учесници су заједнички дошли до неколико важних праваца развоја. Договорено је да се поново покрене рад мреже и мимо седница одбора. Верујемо да ће колегинице и колеге подржати наше напоре да додатно уредимо рад и функционисање мреже. Посебан сегмент је окренут ка комуникацији, како међусобној интерној већ и екстерној.

Захвајујемо се колегиницама и колегама из Младих истраживача Србије који су нам помогли да се окупимо и разговарамо. Верујемо да је ово тек почетак једне успешне и за грађане и грађанке важне сарадње.