Sastanak mreže “Zelena stolica”

Posle dugo vremena zahvaljujući pre svega programu EKO-SISTEM koji sprovode Mladi istraživači Srbije a podržava Švedska, članice mehanizma za učešće građana „Zelena stolica“ su imale priliku da se okupe i razgovaraju. Sastanak je održan u Beogradu 12. i 13. oktobra i na njemu su prisustvovali predstavnici i predstavnice iz 15 organizacija civilnog društva. Na početku je prezentovan program EKO-SISTEM i svi njegovi segmenti.

Ovaj program će trajati sledeće dve godine i neformalni sekretarijat Zelene stolice ga vidi kao značajnu podršku budućem radu i osnaživanju mreže.

Miloš đajić, CMV

Na početku radnog dela sastanka je prezentovana istorija nastanka “Zelene stolice”. Osvrnuli smo se na put koji smo do sada prešli, kao i na promenjenu situaciju i atmosferu u Narodnoj Skupštini. Zatim smo razgovarali o pravilima rada i funkcionisanja Odbora za zaštitu životne sredine. Prošli smo kroz tačne nadležnosti i poslove Odbora. Upoznali smo prisutne sa pravilima i procedurama oko učešća predstavnika i predstavnica Zelene stolice na sednicama Odbora. Takođe smo razgovarali o javnim slušanjima kako se zakazuju, koje bi teme mogle da budu na dnevnom redu.

Lidija Radulović, BFPE

Kroz radionicu učesnici su zajednički došli do nekoliko važnih pravaca razvoja. Dogovoreno je da se ponovo pokrene rad mreže i mimo sednica odbora. Verujemo da će koleginice i kolege podržati naše napore da dodatno uredimo rad i funkcionisanje mreže. Poseban segment je okrenut ka komunikaciji, kako međusobnoj internoj već i eksternoj.

Zahvajujemo se koleginicama i kolegama iz Mladih istraživača Srbije koji su nam pomogli da se okupimo i razgovaramo. Verujemo da je ovo tek početak jedne uspešne i za građane i građanke važne saradnje.