Састанак са Одбором за животну средину СКГО

Зелена посланичка група организовала је у четвртак 28. маjа 2015. године у Дому Народне скупштине Републике Србиjе заjедничкаи састанак са  Одбором за животну средину и ванредне ситуациjе Сталне конференциjе градова и општина.

0120b92d3905c446e81feea3175b05a49558d0438e4a9291d27d0102ea537056

Присутне jе поздравила Валентина Ђурета из Београдског фонда за политичку изузентост коjи jе заjедно са Центром модерних вештина секретариjат неформалне Зелене посланичке групе (Групе) и укратко представила процес оснивања Групе, досадашње активности и три циља коjим ће се Група бавити. Љубинка Калуђеровић, секретарка Одбора за животну средину и ванредне ситуациjе (Одбор) Сталне конференциjе градова и општина представила jе надлежности и активности Одбора коjе укључуjу учешће у jавним расправама о закононима релевантним за Одбор. Председник општине Баточина Радиша Милошевић коjи председава Одбором нагласио jе да сарадња СКГО и Народне скупштине већ постоjи кроз Меморандум о разумевању у складу са коjим се jедан представник СКГО увек позива на расправе о законима коjи се тичу локалних самоуправа.

Народна посланица Мирjана Ђоковић, jедна од координатора ЗПГ нагласила jе да ће се пре измена закона из области животне средине свакако организовати консултативни састанак чланова ЗПГ и представника локалних самоуправа чланова Одбора СКГО. Такође jе изнела своjа искуства током рада у локалноj самоуправи и добре примере у Чачку када jе у питању примарна селекциjа отпада, али и проблеми са коjима се и ова општина иако доста одмакла по овом питању сусретала у организациjи система.

b996d64c1bac4a3fbc6566ef2c27d0a6fca70495efed8bb558aa358a7ae2efd8

Присутне је поздравио  и Дејан Раденковић, такође координатор неформалне Зелене посланичке групе истакавши да је суштина овог окупљања да посланици чују са каквим се проблемима из области заштите животне средине људи на локалу сусрећу, у циљу што ефикаснијег решавања проблема. Истакао је неопходност двосмерне комуникације и размену искустава између посланика и представника локалне самоуправе.

Дискусија је била веома жива и предвиђено време за састанак од два сата није било довољно за све теме које су покренуте. Договорено је да ће овакви састанци постати редовна пракса, нарочити када на дневном реду буду теме животне срредине.

IMG_1665

Састанак jе завршен са неколико кључних закључака: неопходно jе радити на засебном Министарству за заштиту животне средине; на поновном успостављању Фонда за заштиту животне средине; утицати путем амандмана на адекватне измене закона коjе се могу применити на локалном нивоу; као и да jе неопходно додатно оснаживање локалних самоуправа у овоj области.

IMG_1656