Susret sa poslanicima iz Alžira

Članovi neformalne Zelene poslaničke grupe sastali su se sa delegacijom Parlamenta Alžira koju predvodi Džafar Noara Sadija u sredu 10. jula 2019. godine u Zgradi narodne skupštine u ullici Kralja Milana.

Sastanak je otvorila koordinatorka Zelene poslaničke grupe narodna poslanica Jasmina Karanac koja je istakla tradicionalno dobre odnose Alžira i Srbije i želju da se ova saradnja neguje i u budućnosti.

Govoreći o radu neformalne Zelene poslaničke grupe istakla je da ona postoji već  10 godina od 2009. godine kada su njeno osnivanje inicirale dve nevladine organizacije koje i danas čine neformalni Sekretarijat Zelene poslaničke grupe. Istakla je da je glavni cilj ove grupe da teme zaštite životne sredine dobiju prioritet na političkoj agendi.

Karanac je naglasila da se prijateljski odnosi Alžira i Srbije vide i u ovoj oblasti kako je tokom prošle godine potpisan Memorandum o razumevanju  u oblasti životne sredine, održivog razvoja i obnovljivih izvora energije kojim je omogućena razmena znanja, iskustva i jačanja bilateralnih odnosa. Takođe je istakla da pitanja životne sredine ne poznaju granice i da je zbog toga neophodno da ih reševamo zajedno, tj. globalno.

Koordinatorka ZPG je navela da je zalaganjima Zelene poslaničke grupe uvedena naplata plastičnih kesa u Srbiji.

Članica koordinacionog tima ZPG narodna poslanica Nada Lazić je navela da je fokus ove grupe da se što veći broj poslanika koji nisu profesionalno iz ove oblasti upozna sa politikama zaštite životne sredine. Takođe da članovi ove grupe pokušavaju da osveste Vladu da ova oblast nije samo trošak već mogućnost za zapošljavanje i zaradu.

Članica ZPG, Gordana Čomić  je istakla da svojim zalaganjima članovi ove grupe žele da ukažu da postoje tehnologije koje koriste ljudskom biću, a nemaju štetnog uticaja po životnu sredinu. „Svojim radom želimo da izgradimo bolji svet za one koji dolaze posle nas.“, istakla je Čomić.

Članica ZPG, Dubravka Filipovski je istakla da su tri cilja ove grupe glavna da ovu oblast približe građanima, da se donesu zakoni iz ove oblasti i da ih poslanici kontinuirano nadziru, kao i da se zalažu za više finansijske podrške u oblasti zaštite životne sredine.

O značaju prirodnih resursa i borbe za njihovo očuvanje, kao i o implementaciji donetih dokumenata govorila je članica Sonja Pavlović.

Šefica delegacije Džafar Noara Sadija je istakla da je ovo pitanje goruće na svetskom nivou i da je jako zahvalna što je sada upoznata i sa stanjem u Srbiji. Džafar je govorila o stanju u ovoj oblasti u Alžiru, navela je da ima napretka ali da je saradnja najbitnija kako bi se postiglo više. Alžir je doneo strategiju zaštite životne sredine koja uključuje sve segmente društva. Istakla je veliku podršku radu ZPG i uputila zvaničan poziv na salon reciklaže koji će se održati krajem godine u Alžiru.

Ostali članovi delegacije su istakli da će podržati osnivanje ovakve grupe i u parlamentu Alžira i da bi im podrška u tome od Srbije jako značila.

Sastanku su prisustvovala petočlana delegacija neformalne Zelene poslaničke grupe koju su činile narodne poslanice: Nada Lazić, Jasmina Karanac, , Sonja Pavlović, Dubravka Filipovski i Gordana Čomić.