Сусрет са посланицима из Алжира

Чланови неформалне Зелене посланичке групе састали су се са делегацијом Парламента Алжира коју предводи Џафар Ноара Садија у среду 10. јула 2019. године у Згради народне скупштине у уллици Краља Милана.

Састанак је отворила координаторка Зелене посланичке групе народна посланица Јасмина Каранац која је истакла традиционално добре односе Алжира и Србије и жељу да се ова сарадња негује и у будућности.

Говорећи о раду неформалне Зелене посланичке групе истакла је да она постоји већ  10 година од 2009. године када су њено оснивање иницирале две невладине организације које и данас чине неформални Секретаријат Зелене посланичке групе. Истакла је да је главни циљ ове групе да теме заштите животне средине добију приоритет на политичкој агенди.

Каранац је нагласила да се пријатељски односи Алжира и Србије виде и у овој области како је током прошле године потписан Меморандум о разумевању  у области животне средине, одрживог развоја и обновљивих извора енергије којим је омогућена размена знања, искуства и јачања билатералних односа. Такође је истакла да питања животне средине не познају границе и да је због тога неопходно да их решевамо заједно, тј. глобално.

Координаторка ЗПГ је навела да је залагањима Зелене посланичке групе уведена наплата пластичних кеса у Србији.

Чланица координационог тима ЗПГ народна посланица Нада Лазић је навела да је фокус ове групе да се што већи број посланика који нису професионално из ове области упозна са политикама заштите животне средине. Такође да чланови ове групе покушавају да освесте Владу да ова област није само трошак већ могућност за запошљавање и зараду.

Чланица ЗПГ, Гордана Чомић  је истакла да својим залагањима чланови ове групе желе да укажу да постоје технологије које користе људском бићу, а немају штетног утицаја по животну средину. „Својим радом желимо да изградимо бољи свет за оне који долазе после нас.“, истакла је Чомић.

Чланица ЗПГ, Дубравка Филиповски је истакла да су три циља ове групе главна да ову област приближе грађанима, да се донесу закони из ове области и да их посланици континуирано надзиру, као и да се залажу за више финансијске подршке у области заштите животне средине.

О значају природних ресурса и борбе за њихово очување, као и о имплементацији донетих докумената говорила је чланица Соња Павловић.

Шефица делегације Џафар Ноара Садија је истакла да је ово питање горуће на светском нивоу и да је јако захвална што је сада упозната и са стањем у Србији. Џафар је говорила о стању у овој области у Алжиру, навела је да има напретка али да је сарадња најбитнија како би се постигло више. Алжир је донео стратегију заштите животне средине која укључује све сегменте друштва. Истакла је велику подршку раду ЗПГ и упутила званичан позив на салон рециклаже који ће се одржати крајем године у Алжиру.

Остали чланови делегације су истакли да ће подржати оснивање овакве групе и у парламенту Алжира и да би им подршка у томе од Србије јако значила.

Састанку су присуствовала петочлана делегација неформалне Зелене посланичке групе коју су чиниле народне посланице: Нада Лазић, Јасмина Каранац, , Соња Павловић, Дубравка Филиповски и Гордана Чомић.