Uvodni trening

Nakon potpisivanja ugovora i prve konferencije organizovan je uvodni trening za sve mreže koje učestvuju u trećem ciklusu EKO-SISTEM programa podrške. Trening je organizovan u Vrnjačkoj Banji i okupio je dvadesetak učesnika iz svih deset mreža učesnica projekta. Na njemu su uglavnom bili prisutni koordinatori projektnih aktivnosti kao i osobe koje su članice projektnog tima.

Prvi dan

Prvog dana seminara učesnici su se bavili temom uključivanja građanki i građana. Naziv radionice “U čije ime radimo – koga predstavljamo” je trebalo da pomogne da se učesnice i učesnici prisete alata za uključivanje građanki i građana. Radionica je bila inspirativna uz mnogo različitih primera iz prakse koji su međusobno deljeni. Pomogla je i da se unutar prisutnih podele različita iskustva, primeri dobre prakse kao i ograničenja koje neki od alata imaju.

Nakon tog predavanja razgovarali smo o projektima. Pre svega predstavljeni su svi projekti što je pomoglo da svi steknu uvid koja mreža je na šta fokusirana. Ovo je bilo korisno jer su se prepoznali oni projekti koji imaju zajedničke teme tako da postoji prostor za sinergiju i snažniji zajednički glas u procesima javnog zagovaranja.

Drugi dan

Drugi dan je bio posvećen rodnoj ravnopravnosti ali i metodologiji praćenja rada institucija. Tanja Petrović je prezentovala metodologiju  Koalicije 27 za praćenje rada i napretka institucija u Poglavlju 27. Ovo je svima bilo od velike koristi jer će mreže sigurno doprineti prikupljanju podataka za sledeći izveštaj iz senke.

Biljana Maletin je prezentovala podatke razvrstane po polu. Zatim je govorila zašto rodna ravnopravnost treba da prožima sve oblasti društva i kako da urodnjavanje u našim projektima pravilno sprovodimo. Govorila je i o rodno odgovornom budžetiranju i kako da temu rodne ravnopravnosti integrišemo u svaki naš projekat.

Popodne smo se bavili velikom boljkom srpskog drušva – korupcijom. Predstavljeni su alati i mehanizmi kako da naše projekte realoizujemo na maksimalno transparentan način.

Treći dan

Treći dan je bio posvećen sprovođenju projekata. Predstavljeni su svi zahtevi koji se pred nas postavljaju u smislu postupanja u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti. EKO-SISTEM program podrške osim važnih tema u lokalnoj zajednici doprinosi i osnaživanju mreža za efikasnije, transparentnije i bolje upravljanje projektima. Procedure koje koristimo pomažu da organizacije koje sprovode projekat kao i mreže budu bolje organizovane i usesređene na borbu protiv korupcije, veću vidljivost aktivnosti i generalno usesređenost na postavljene indikatore uspešnosti.

Četvrti dan

Četvrti dan je bio posvećen obilasku Vrnjačke Banje i upoznavanjem sa problemima u životnoj sredini koje ova opština ima. Ovo je bilo veoma korisno jer je na delu moglo da se vidi koliko su važni planovi razvoja kao i urgbanistički uslovi koje liokalne samouprave izdaju investitorima. Vrnjačku Banju, podsetićemo, su ove godine pogodile i velike poplave koje su ukazale na probleme obilnih padavina i bujičnih potoka.

Učesnici semina seminara su se razišli sa potukom “A sada svi na teren u sprovođenje planiranih aktivnosti”