Zagađenje vazduha u Srbiji

U organizaciji neformalnog sekretarijata ZPG, u ponedeljak, 10. maja 2021. godine, održan je sastanak Zelene poslaničke grupe (ZPG) na kom je prisutnima predavanje o stanju vazduha u Srbiji održao Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta i Instituta za meteorologiju. Poslanici su bili veoma zainteresovani da čuju informacije o PM česticama (PM10, PM2.5)  i ostalim najvećim zagađivačima (NOx, SOx, CO2), a govorilo se i o statistici stanja vazduha u Srbiji u odnosu na zemlje EU. Takođe su predstavljeni podaci o tome kako trenutno stanje zagađenja utiče na očekivanu dužinu veka stanovništva. Profesor Đurđević je zatim govorio o tome na koji način je moguće planirati smanjenje emisije štetnih materija, kao i koji su najugroženiji gradovi u Srbiji. Kada kažemo najugroženiji to se odnosi na gradove koji imaju prekoračenje dozvoljenih vrednostiveći broj dana od propisane granice na 35 dana godišnje.  U pitanju je 8 gradova od kojih su najugroženiji Novi Pazar i Valjevo.

Praćenjem prezentacije, polanici su mogli da se upoznaju i sa aspektom klimatskih promena usled zagađenja poređenjem stanja sa kraja XIX veka i toga kako je danas. Poseban osvrt je bio usmeren na termoelektrane i evropski plan da se u narednih 10 godina proizvodnja električne energije preumeri na obnovljive izvore. Ostaju pitanja kako bi Srbija mogla da planove koje donosi sprovodi brže i koliko sredstava bi bilo potrebno uložiti da bi se išlo u korak s EU po pitanjima aktivne brige o kvalitetu vazduha.

Poslanici su pokazali veoma veliku zainteresovanost po pitanju načina na koji bi mogli da utiču na stanje i podstaknu institucionalno i sistemsko rešavanje problema iz oblasti zagađenja.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici: Boris Bursać, Bosiljka Srdić, Branimir Jovanović, dr Vesna Ivković, Vesna Krišanov, Vladimir Grahovac, Gojko Palalić, Dubravka Filipovski, Žarko Bogatinović, Zoran Bojanić, prof. Dr Ljubiša Stojmirović, Milija Miletić, dr Muamer Bačevac, Nevena Veinović, Nevena Kostadinova, Vesna Nedović, Nenad Krstić, Nenad Mitrović, Olja Petrović, Sanja Jefić Branković i Slaviša Bulatović.