Zelena poslanička grupa održala sastanak posvećen novim klimatskim ciljevima EU

Neformalna Zelena poslanička grupa održala je u utorak, 2. novembra tematski sastanak posvećen novim klimatskim ciljevima EU i njihovoj primeni u Srbiji. Povod za sastanak je konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja se ove godine održava u Glazgovu, u periodu od 31. oktobra do 12. novembra (COP26).

Nove klimatske ciljeve Evropske unije, kao i njihove implikacije na Srbiju članovima i članicama ZPG predstavila je Varvara Aleksić. Ona je poslanicima približila značaj koji aktuelna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama može imati na oblikovanje pravca klimatske politike Srbije. Tokom predavanja i kasnije diskusije, govorilo se i o Evropskom zelenom dogovoru, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i zakonodavnom okviru i ciljevi Srbije u oblasti klimatskih promena. Aleksić je svoje predavanje zaključila stavom da je neophodno otvaranje širokog društvenog dijaloga o smeru razvoja energetskog sistema, praćenog podizanjem svesti o održivoj energiji i posledicama klimatskih promena.

Zelene odborničke grupe

Pored klimatskih ciljeva EU, na sastanku se razgovaralo i o inicijativama za osnivanje Zelenih odborničkih grupa u jedinicama lokalne samouprave. Uz to, poslanici su dobili i više informacija o Zelenoj poslaničkoj grupi u Skupštini AP Vojvodine, čiji je rad obnovljen na sednici održanoj 29. oktobra 2021. godine. O ovim temama prisutne poslanike informisali su Lidija Radulović iz neformalnog sekretarijata Zelene polsaničke grupe i narodni poslanik Tomislav Janković.

Narodni poslanici i poslanice koji su prisustvovali tematskom sastanku su:
Nenad Mitrović; Nenad Krstić; Nevenka Kostadinova; Danijela Veljović; Samira Ćosović; Nataša Jovanović; Petar Vesović; Ljubiša Stojmirović; Vesna Krišanov; Tomislav Janković; Dragana Branković Minčić; Nevena Veinović; Olja Petrović; Milija Miletić; Vesna Nedović; Boris Bursać; Vesna Ivković; Bosiljka Srdić.