Зелена посланичка група одржала састанак посвећен новим климатским циљевима ЕУ

Неформална Зелена посланичка група одржала је у уторак, 2. новембра тематски састанак посвећен новим климатским циљевима ЕУ и њиховој примени у Србији. Повод за састанак је конференција Уједињених нација о климатским променама која се ове године одржава у Глазгову, у периоду од 31. октобра до 12. новембра (COP26).

Нове климатске циљеве Европске уније, као и њихове импликације на Србију члановима и чланицама ЗПГ представила је Варвара Алексић. Она је посланицима приближила значај који актуелна конференција Уједињених нација о климатским променама може имати на обликовање правца климатске политике Србије. Током предавања и касније дискусије, говорило се и о Европском зеленом договору, Зеленој агенди за Западни Балкан и законодавном оквиру и циљеви Србије у области климатских промена. Алексић је своје предавање закључила ставом да је неопходно отварање широког друштвеног дијалога о смеру развоја енергетског система, праћеног подизањем свести о одрживој енергији и последицама климатских промена.

Зелене одборничке групе

Поред климатских циљева ЕУ, на састанку се разговарало и о иницијативама за оснивање Зелених одборничких група у јединицама локалне самоуправе. Уз то, посланици су добили и више информација о Зеленој посланичкој групи у Скупштини АП Војводине, чији је рад обновљен на седници одржаној 29. октобра 2021. године. О овим темама присутне посланике информисали су Лидија Радуловић из неформалног секретаријата Зелене полсаничке групе и народни посланик Томислав Јанковић.

Народни посланици и посланице који су присуствовали тематском састанку су:
Ненад Митровић; Ненад Крстић; Невенка Костадинова; Данијела Вељовић; Самира Ћосовић; Наташа Јовановић; Петар Весовић; Љубиша Стојмировић; Весна Кришанов; Томислав Јанковић; Драгана Бранковић Минчић; Невена Веиновић; Оља Петровић; Милија Милетић; Весна Недовић; Борис Бурсаћ; Весна Ивковић; Босиљка Срдић.