Žene i životna sredina

Zelena poslanička grupa je u saradnji sa Ženskom parlamentarnom mrežom organizovala panel “Žene i životna sredina” u okviru godišnje konferencije koja je održana 15. decembra 2017. u Domu Narodne skupštine. Cilj panela je bio da predstavimo koncept ekofeminizma, povezanost žena i prirode, ali i zelenu ekonomiju kao mogućnost za ekonomsko osnaživanje žena.

U uvodnom delu panela, prisutnima su se obratile poslanica Jasmina Karanac koja je i koordinatorka Zelene poslaničke grupe i Valentina Đureta iz Sekretarijata ZPG. Prva panelistkinja je bila Žaklina Živković, aktivistkinja u oblasti životne sredine, ali i ženskih prava. Žaklina trenutno kordinira Balkansku mrežu Evropske Zelene partije i potpredsednica je Grupe za analizu i kreiranje javnih politika. Bila je deo tima koji je nedavno u Beogradu organizovao kongres “Zelena ekonomija” i imala je interesante nalaze i zaključke da predstavi na panelu. Između ostalog, istakla je da je važno u zelenoj ekonomiji voditi računa o rodnom balansu jer trenutno preko 80 odsto pozicija u ovom segmentu zauzimaju muškarci.

IMG_20171215_132253
U nastavku smo se bolje upoznali sa ženskim socijalnim preduzetništvom u oblasti životne sredine. Prvo nam je Sanida Klarić iz organizacije “BIO IDEA za održivi razvoj” predstavila njihom istorijat i angažman na spajanju programa osnaživanja žena sa zaštitom životne sredine, kao i projekat “Priroda je ženskog roda“.

IMG_20171215_134336
Nakon Sanide, prisutnima se obratila Rada Gujaničić iz Ženskog centra Užice koja je predstavila dugogodišnji rad u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i njihov Reciklažni centar Užice. Reciklažni centar je socijalno preduzeće koje zapošljava žene koje su bez posla tako što od odbačenog tekstila prave nove proizvode.
U diskusiji kasnije smo čuli još dobrih primera spajanja ženskog i zelenog preduzetništva, kao što je npr. ekološki kalendar. Imali smo prilike da vidimo sve ove sjajne proizvode koji su rezultat zaštite i unapređenja životne sredine a koje su proizvele žene kojima je ovo značajan izvor prihoda. Baš ovi proizvodi su naša preporuka za novogodišenje i druge poklone.

IMG_20171215_130650