Жене и животна средина

Зелена посланичка група је у сарадњи са Женском парламентарном мрежом организовала панел “Жене и животна средина” у оквиру годишње конференције која је одржана 15. децембра 2017. у Дому Народне скупштине. Циљ панела је био да представимо концепт екофеминизма, повезаност жена и природе, али и зелену економију као могућност за економско оснаживање жена.

У уводном делу панела, присутнима су се обратиле посланица Јасмина Каранац која је и координаторка Зелене посланичке групе и Валентина Ђурета из Секретаријата ЗПГ. Прва панелисткиња је била Жаклина Живковић, активисткиња у области животне средине, али и женских права. Жаклина тренутно кординира Балканску мрежу Европске Зелене партије и потпредседница је Групе за анализу и креирање јавних политика. Била је део тима који је недавно у Београду организовао конгрес “Зелена економија” и имала је интересанте налазе и закључке да представи на панелу. Између осталог, истакла је да је важно у зеленој економији водити рачуна о родном балансу јер тренутно преко 80 одсто позиција у овом сегменту заузимају мушкарци.

IMG_20171215_132253
У наставку смо се боље упознали са женским социјалним предузетништвом у области животне средине. Прво нам је Санида Кларић из организације “БИО ИДЕА за одрживи развој” представила њихом историјат и ангажман на спајању програма оснаживања жена са заштитом животне средине, као и пројекат “Природа је женског рода“.

IMG_20171215_134336
Након Саниде, присутнима се обратила Рада Гујаничић из Женског центра Ужице која је представила дугогодишњи рад у области економског оснаживања жена и њихов Рециклажни центар Ужице. Рециклажни центар је социјално предузеће које запошљава жене које су без посла тако што од одбаченог текстила праве нове производе.
У дискусији касније смо чули још добрих примера спајања женског и зеленог предузетништва, као што је нпр. еколошки календар. Имали смо прилике да видимо све ове сјајне производе који су резултат заштите и унапређења животне средине а које су произвеле жене којима је ово значајан извор прихода. Баш ови производи су наша препорука за новогодишење и друге поклоне.

IMG_20171215_130650