13. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

U petak 20. februara održana je 13. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Na ovoj sednici Zelenu stolicu su predstavljali Miloš Đajić iz Centra modernih veština i Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole. Sednica je bila posvećana podnošenju izveštaja Ministarstva poljoprivrede i životne sredine za period od maja do oktobra 2014. godine. Državna sekretarka Stana Božović je na početku dala kratki uvod i pozvala sve prisutne da postave pitanja. Najvažnije informacije koje smo čuli su da je EU komisija tražila dostavu dodatnih planova do 12. aprila, da se sa Ministarstvom finansija dogovara koji će od tri predložena modela za uspostavljanje Fonda biti izabran, da se priprema konkurs za organizacije civilnog sektora u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara i očekivanje da sće Fond za životnu sredinu funkcionisati u septembru, nakon rebalansa budžeta.

Poslanica LSV, Nada Lazić je probila led i prva postavila nekoliko pitanja u vezi sa brojem pokrenutih sudskih procesa nakon prijava inspekcije, malo detaljniji izveštaj o skirninzima kao i kako se održavaju automatske merne stanice za kvalitet vazduha.

Pored Nade govorili su i drugi poslanici i poslanice, a u ime Zelene stolice postavljeno je pitanje u vezi sa konsultacijama oko Zakona i načina finansiranja sistema. Predsednik odbora gospodin Blažić je pozvao sve organizacije civilnog društva da dostavljaju svoje predloge za unapređenje stanja odboru.