13. седница Одбора за заштиту животне средине

У петак 20. фебруара одржана је 13. седница Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Србије. На овој седници Зелену столицу су представљали Милош Ђајић из Центра модерних вештина и Мирко Поповић из Београдске отворене школе. Седница је била посвећана подношењу извештаја Министарства пољопривреде и животне средине за период од маја до октобра 2014. године. Државна секретарка Стана Божовић је на почетку дала кратки увод и позвала све присутне да поставе питања. Најважније информације које смо чули су да је ЕУ комисија тражила доставу додатних планова до 12. априла, да се са Министарством финансија договара који ће од три предложена модела за успостављање Фонда бити изабран, да се припрема конкурс за организације цивилног сектора у укупном износу од 20 милиона динара и очекивање да сће Фонд за животну средину функционисати у септембру, након ребаланса буџета.

Посланица ЛСВ, Нада Лазић је пробила лед и прва поставила неколико питања у вези са бројем покренутих судских процеса након пријава инспекције, мало детаљнији извештај о скирнинзима као и како се одржавају аутоматске мерне станице за квалитет ваздуха.

Поред Наде говорили су и други посланици и посланице, а у име Зелене столице постављено је питање у вези са консултацијама око Закона и начина финансирања система. Председник одбора господин Блажић је позвао све организације цивилног друштва да достављају своје предлоге за унапређење стања одбору.