14. sednica Odbora

Četrnaesta sednica odbora za zaštitu životne sredine održana je 9. septembra 2021. godine u Domu narodne skupštine. Ovo je bila druga sednica u kratkom roku. Na dnevnom redu je bilo razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju Odluke 2014/2 o izmeni Aneksa I Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa. Zelenu stolicu na ovoj sednici predstavljali su Zlatko Todorčeski, Ekološki pokret Beočin i Miloš Đajić, Centar modernih veština. Predsedavajući je na početku zamolio Aleksandru Imširagić Đurić, pomoćnicu Ministarke za zaštitu životne sredine da predstavi Predlog zakona koji je podnela Vlada.

Ona je uz prezentaciju članicama i članovima Odbora detaljno obrazložila predlog Zakona. Za naše Ministarstvo ovo je veoma bitna tema jer je oblast udesa zakonski bila regulisana samo Zakonom o životnoj sredini. Još uvek nemamo Zakon o ekološkim udesima. Ova Konvencija je zaključena u Helsinkiju 1992. a stupila je na snagu 2000. godine. Nju je do sada ratifikovalo 40 članica zemalja EU i UNECE. Srbija je ratifikovala 2009. godine. Ona poboljšava multilateralnu saradnju među zemljama na sprečavanju udesa koji mogu imate prekogranične efekte. Ova koncvencija ima globalni karakter i za njenu implementaciju je potrebno koordinisano delovanje nadležnih organa. Učešće javnosti je veoma važna. Konvnecija sadrži trinaest aneksa. Promena je napravljena u prvom aneksu 2015. godine i zbog toga moramo ratifikovati izmenu Aneksa. ovim usvajanjem se usklađuju međunarodne obaveze Republike Srbije.

 

U diskusiji je učestvovao poslanik Gojko Palalić. Članice i članovi Odbora odlučili su da predlože Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o potvrđivanju Odluke 2014/2 o izmeni Aneksa I Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa.

Čitav tok sednice sa prezentacijom možete pogledati OVDE.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Ljubinko Rakonjac, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Olja Petrović, Tomislav Janković, Vesna Krišanov, Mina Kitanović, Gojko Palalić, Nevenka Kostadinova, Sonja Todorović, Jelena Obradović, Marija Todorović, Vladimir Grahovac i Dragan Marković.

Putni troškovi za člana Zelene stolice iz Beočina obezbeđeni su iz EKO-SISTEM programa.