8. sednica Odbora

U petak 4. juna članice i članovi Odbora održali su po prvi put sednicu van sedišta. Na ovoj sednici članice i članovi Odbora informisali su se o inicijativi za formiranje zelene odborničke grupe u Skupštini grada Sremska Mitrovica. Na sednici su prisustvovala tri predstavnika zelene stolice.

Održavanje sednice pozdravio je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice gospodin Petar Savandžić i tom prilikom podsetio da se ovaj sastanak održava povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna.. On se zahvalio što je Sremska Mitrovica izabrana za mesto održavanja prve sednice Odbora za zaštitu životne sredine van sedišta i pohvalio ovu praksu. Dodao je da se na taj način kroz decentralizaciju odlučivanja bliže dopire i dolazi do lakalnih tema, problema i potreba i u isto vreme brže i efikasnije nalaze načini z anjihovo prevazilaženje i rešavanje.

Sednicom je presedavao predsednik Odbora, prof.dr. Ljubinko Rakonjac. Na dnevnom redu sednice bilo je poslovanje Regionalne deponije Srem- Mačva, pokretanje inicijative za formiranje zelene odborničke grupe u Skupštini grada Sremska Mitrovica i uključivanje civilnog sektora u rad gradskog parlamenta kroz formu tzv. Zelene stolice. Pored pomenutog, bilo je reči i o drugim temama iz oblasti ekologije kao što su ozelenjavanje javnih površina, gde je ovaj skupštinski odbor već imao učešća prethodne godine, o zbrinjavanju pesticidnog otpada, o temama u oblasti sakupljanja lekovitog bilja i gljivarstva i sl.

Članovima Odbora predočeno je o do sada ostvarenim projektima Grada Sremska Mitrovica u prethodnih nekoliko godina i da je opšti cilj veće učešće organizacija civilnog društva i javnosti, u regionu Srema, u procedurama donošenja javnih politika i odluka na nivou lokalne zajednice, a u vezi sa zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Narodni poslanik, Tomislav Janković informisao je Odbor o prvoj tački dnevnog reda sednice, odnosno o inicijativi za formiranje zelene odborničke grupe u Skupštini grada Sremska Mitrovica. On je istakao da ova sednica predstavlja zalaganje Odbora da se narodni poslanici približe problemima građana i na lokalnom nivou i da se rešenja tako lakše iznalaze. On je članovima Odbora predočio postignute ciljeve grada S. Mitrovice u prethodnih nekoliko godina i dodao da se odatle izrodila ideja o formiranju zelene odborničke grupe, u čemu Narodna skupština već ima iskustva.

Zelena odbornička grupa u Gradu Sremska Mitrovica bi imala istu ili sličnu funkciju kao zelena poslanička grupa u Parlamentu Srbije, plan je da se evidentiraju sve NVO, edukacija NVO, tribine, veće učešće NVO, akcije na terenu (sadnja drveća i sl.)

Dodao je da je grad konkurisao za projekat „Održivog razvoja za sve“, platforme za lokalni dijalog, gde je upućen javni poziv za dostavljanje predloga, partnerskih organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava, u cilju kreiranja zajedničkih inicijativa i mehanizama za aktivno učešće građana u svim procesima odlučivanja, na nivou lokalnih zajednica. Opšti cilj je veće učešće organizacija civilnog društva i javnosti, u regionu Srema, u procedurama donošenja javnih politika i odluka na nivou lokalne zajednice, a u vezi sa oblašću za zaštitu životne sredine i ciljeve održivog razvoja.

O drugoj tački dnevnog reda, odnosno o radu regionalne deponije Srem-Mačva Sremska Mitrovica, Odbor je informisao Jovan Kovačić. On je istao da su grad Sremska Mitrovica i grad Šabac 2006. godine zaključili Sporazum o saradnji vezan za formiranje Regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Na osnovu tog Sporazuma dva grada su 2011. godine zaključili Sporazum o izgradnji, upravljanju i korišćenju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritorijama dva grada.

Skupština grada Sremska Mitrovica i Skupština grada Šapca su 25. marta 2011. godine donele odluku o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća Regionalna deponija “Srem-Mačva”, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici. Regionalna deponija je sa probnim radom započela 2014. godine. Prjekat je obuhvatao tri faze izgradnje, a do danas su od toga završene dve.

Predstavnici zelene stolici su aktivno učestvovali na sastanku kao i u neformalnim razgovorima. Posle sednice Odbora za zaštitu životne sredine obišli smo Galeriju Sremska Mitrovica, Carsku palatu Sirmium i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ gde smo imali edukaciju o biodiverzitetu i drugim ekološkim temama, što je na sve prisutne ostavilo poseban utisak. Tamo su po prvi put mogli da vide “jestive tanjire” koji se prave od ječmenih mekinja.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Ljubinko Rakonjac, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Gojko Palalić, Žarko Bogatinović, Marija Todorović, Tomislav Janković, Jelena Obradović, Nevenka Kostadinova, Dragan M. Marković i Samira Ćosović.

Sednica van sedišta Narodne skupštine održana je uz podršku projekta „Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga“ koji sprovodi UNDP uz podršku Švajcarske.