8. седница Одбора

У петак 4. јуна чланице и чланови Одбора одржали су по први пут седницу ван седишта. На овој седници чланице и чланови Одбора информисали су се о иницијативи за формирање зелене одборничке групе у Скупштини града Сремска Митровица. На седници су присуствовала три представника зелене столице.

Одржавање седнице поздравио је заменик градоначелника Сремске Митровице господин Петар Саванџић и том приликом подсетио да се овај састанак одржава поводом Светског дана заштите животне средине, који се обележава 5. јуна.. Он се захвалио што је Сремска Митровица изабрана за место одржавања прве седнице Одбора за заштиту животне средине ван седишта и похвалио ову праксу. Додао је да се на тај начин кроз децентрализацију одлучивања ближе допире и долази до лакалних тема, проблема и потреба и у исто време брже и ефикасније налазе начини з ањихово превазилажење и решавање.

Седницом је преседавао председник Одбора, проф.др. Љубинко Ракоњац. На дневном реду седнице било је пословање Регионалне депоније Срем- Мачва, покретање иницијативе за формирање зелене одборничке групе у Скупштини града Сремска Митровица и укључивање цивилног сектора у рад градског парламента кроз форму тзв. Зелене столице. Поред поменутог, било је речи и о другим темама из области екологије као што су озелењавање јавних површина, где је овај скупштински одбор већ имао учешћа претходне године, о збрињавању пестицидног отпада, о темама у области сакупљања лековитог биља и гљиварства и сл.

Члановима Одбора предочено је о до сада оствареним пројектима Града Сремска Митровица у претходних неколико година и да је општи циљ веће учешће организација цивилног друштва и јавности, у региону Срема, у процедурама доношења јавних политика и одлука на нивоу локалне заједнице, а у вези са заштитом животне средине и одрживим развојем.

Народни посланик, Томислав Јанковић информисао је Одбор о првој тачки дневног реда седнице, односно о иницијативи за формирање зелене одборничке групе у Скупштини града Сремска Митровица. Он је истакао да ова седница представља залагање Одбора да се народни посланици приближе проблемима грађана и на локалном нивоу и да се решења тако лакше изналазе. Он је члановима Одбора предочио постигнуте циљеве града С. Митровице у претходних неколико година и додао да се одатле изродила идеја о формирању зелене одборничке групе, у чему Народна скупштина већ има искуства.

Зелена одборничка група у Граду Сремска Митровица би имала исту или сличну функцију као зелена посланичка група у Парламенту Србије, план је да се евидентирају све НВО, едукација НВО, трибине, веће учешће НВО, акције на терену (садња дрвећа и сл.)

Додао је да је град конкурисао за пројекат „Одрживог развоја за све“, платформе за локални дијалог, где је упућен јавни позив за достављање предлога, партнерских организација цивилног друштва и јединица локалних самоуправа, у циљу креирања заједничких иницијатива и механизама за активно учешће грађана у свим процесима одлучивања, на нивоу локалних заједница. Општи циљ је веће учешће организација цивилног друштва и јавности, у региону Срема, у процедурама доношења јавних политика и одлука на нивоу локалне заједнице, а у вези са облашћу за заштиту животне средине и циљеве одрживог развоја.

О другој тачки дневног реда, односно о раду регионалне депоније Срем-Мачва Сремска Митровица, Одбор је информисао Јован Ковачић. Он је истао да су град Сремска Митровица и град Шабац 2006. године закључили Споразум о сарадњи везан за формирање Региона за управљање чврстим комуналним отпадом. На основу тог Споразума два града су 2011. године закључили Споразум о изградњи, управљању и коришћењу регионалног система за управљање чврстим комуналним отпадом на територијама два града.

Скупштина града Сремска Митровица и Скупштина града Шапца су 25. марта 2011. године донеле одлуку о оснивању Јавног комуналног предузећа Регионална депонија “Срем-Мачва”, са седиштем у Сремској Митровици. Регионална депонија је са пробним радом започела 2014. године. Прјекат је обухватао три фазе изградње, а до данас су од тога завршене две.

Представници зелене столици су активно учествовали на састанку као и у неформалним разговорима. После седнице Одбора за заштиту животне средине обишли смо Галерију Сремска Митровица, Царску палату Sirmium и Специјални резерват природе „Засавица“ где смо имали едукацију о биодиверзитету и другим еколошким темама, што је на све присутне оставило посебан утисак. Тамо су по први пут могли да виде “јестиве тањире” који се праве од јечмених мекиња.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Гојко Палалић, Жарко Богатиновић, Марија Тодоровић, Томислав Јанковић, Јелена Обрадовић, Невенка Костадинова, Драган М. Марковић и Самира Ћосовић.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку пројекта „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога“ који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске.