Aleksandar Marton

Aleksandar Marton je rođen u Zrenjaninu 1976. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

U Ligu socijaldemokrata Vojvodine učlanio se 1996. godine, a već pola godine nakon popunjavanja pristupnice postaje predsednik Omladine zrenjaninskog odbora LSV. Nakon toga, u periodu 1998. do 2000. godine nalazio se na funkciji portparola Gradskog odbora LSV Zrenjanin.

Potpredsednik zrenjaninskog odbora LSV postao je 2000. godine, a 2001. je izabran i za predsednika Gradskog odbora i na toj funkciji je proveo punih šest godina. Nakon Kongresa LSV, održanog u decembru 2005. godine, postao je član Predsedništva LSV. Potpredsednik je LSV od 14. decembra 2008. godine.

U tri navrata je biran na funkciju odbornika u Skupštini opštine Zrenjanin, prvi put nakon izbora 2000. godine, kada je bio šef Kluba odbornika LSV. Tokom drugog mandata, od decembra 2004. do novembra 2006. godine, kada je u Zrenjaninu uvedena prinudna uprava, bio je na funkciji zamenika predsednika Skupštine opštine.

Od februara 2007. godine do juna 2008. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Od 3. juna 2008. godine do danas bio je na funkciji predsednika Skupštine grada Zrenjanina. Na izborima održanim 6. maja 2012. izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu. Govori, osim srpskog, i mađarski i engleski jezik, a služi se i nemačkim. Ima sina.

Kao razloge za ulazak u neformalnu Zelenu poslaničku grupu, Aleksandar Marton navodi: „Želeo bih da moj sin raste u zdravoj životnoj sredini. Moramo menjati svest ljudi i učiti ih da sami moraju da vode računa o zdravoj životnoj sredini. Za početak da ne bacaju smeće po ulicama, ne prljaju gradove i sela, da u kupovinu mogu da idu peške ili biciklom…“