Александар Мартон

Александар Мартон је рођен у Зрењанину 1976. године, где је завршио основну школу и гимназију. Студирао је међународне односе на Факултету политичких наука у Београду.

У Лигу социјалдемократа Војводине учланио се 1996. године, а већ пола године након попуњавања приступнице постаје председник Омладине зрењанинског одбора ЛСВ. Након тога, у периоду 1998. до 2000. године налазио се на функцији портпарола Градског одбора ЛСВ Зрењанин.

Потпредседник зрењанинског одбора ЛСВ постао је 2000. године, а 2001. је изабран и за председника Градског одбора и на тој функцији је провео пуних шест година. Након Конгреса ЛСВ, одржаног у децембру 2005. године, постао је члан Председништва ЛСВ. Потпредседник је ЛСВ од 14. децембра 2008. године.

У три наврата је биран на функцију одборника у Скупштини општине Зрењанин, први пут након избора 2000. године, када је био шеф Клуба одборника ЛСВ. Током другог мандата, од децембра 2004. до новембра 2006. године, када је у Зрењанину уведена принудна управа, био је на функцији заменика председника Скупштине општине.

Од фебруара 2007. године до јуна 2008. године био је посланик у Народној скупштини Републике Србије. Од 3. јуна 2008. године до данас био је на функцији председника Скупштине града Зрењанина. На изборима одржаним 6. маја 2012. изабран је за посланика у Скупштини АП Војводине, по већинском изборном систему. Говори, осим српског, и мађарски и енглески језик, а служи се и немачким. Има сина.

Као разлоге за улазак у неформалну Зелену посланичку групу, Александар Mартон наводи: „Желео бих да мој син расте у здравој животној средини. Морамо мењати свест људи и учити их да сами морају да воде рачуна о здравој животној средини. За почетак да не бацају смеће по улицама, не прљају градове и села, да у куповину могу да иду пешке или бициклом…“