Aleksandar Senić

Rođen je 13.12.1978. godine u Smederevskoj Palanci.

Po zanimanju je diplomirani građevinski inženjer i diplomirani ekonomista. Radi kao asistent na Građevinskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za upravljanje projektima u građevinarstvu.

Trenutno doktorand na Građevinskom fakultetu u Beogradu na odseku: Menadžment, tehnologija i informatika u građevinarstvu, radna tema doktorske disertacije: „Upravljanje troškovima i tokovima gotovine na velikim investicionim projektima“, mentor prof. dr Miloš Kovačević, položio sve ispite sa prosečnom ocenom 10,00.

Učesnik na više naučno-istraživačkih projekata, od kojih su najznačajniji Upravljanje realizacijom velikih investicionih projekata u građevinarstvu i Inteligentni WEB pretraživač za potrebe građevinske industrije Srbije.

Bio je član Demokratske stranke od 2002. do 2014. godine. Na parlamentarnim izborima 2012.godine, izabran je za narodnog poslanika Demokratske stranke. Obavljao funkciju predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije.
Dva puta biran za odbornika u Skupštini opštine Rača, 2004. i 2012.godine. Obavljao funkciju šefa odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Rača.

Bio angažovan kao predavač u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj za edukaciju stručnih službi lokalnih samouprava u pisanju projekata za IPA (Instrument for Pre-Accession) fondove.
Aktivno učestvovao na izgradnji više proizvodnih, infrastukturnih i kapitalnih objekata (putevi (Koridor 10), mostovi, brane, vodovodne i kanalizacione mreže).
Proglašen za jednog od 1000 najuspešnijih menadžera malih i srednjih preduzeća u Srbiji od strane Vlade Republike Srbije za 2007. godinu.

U januaru 2014.godine, kao član Predsedništva, napustio je Demokratsku stranku i učestvovao u osnivanju Socijaldemokratske stranke. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014.godine, ponovo izabran za narodnog poslanika.

Predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, član Odbora za zaštitu životne sredine, član neformalne Zelene poslaničke grupe, član delagacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, član Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica i Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, član Podkomiteta za životnu sredinu i energiju i Podkomiteta za saradnju sa neevropskim zemljama porekla i tranzita emigranata Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Sudski veštak iz oblasti građevinarstva. Član je Inženjerske komore Srbije, kao odgovorni projektant i odgovorni izvođač radova.
Predsednik Upravnog odbora Topionice i rafinacije bakra doo Bor.

Koautor knjige Upravljanje infrastrukturnim projektima.
Radio u Vladi dr Zorana Đinđića, kao specijalni savetnik ministra urbanizma i građevine.
Učesnik u međunarodnim programima političke edukacije:
Otvoreni svetski centar liderstva – Kongres SAD
Odgovorna vlast: Članovi parlamentata – Savet za međunarodne posete, Kolumbija, Ohajo, SAD
Škola političkih studija  – Savet Evrope i Beogradski fond za političku izuzetnost

Član je Mense i  Udruženja profesionalnih instruktora ronjenja
Govori engleski jezik.