Aлександар Сенић

Рођен је 13.12.1978. године у Смедеревској Паланци.

По занимању је дипломирани грађевински инжењер и дипломирани економиста. Ради као асистент на Грађевинском факултету у Београду, на Катедри за управљање пројектима у грађевинарству.

Тренутно докторанд на Грађевинском факултету у Београду на одсеку: Менаџмент, технологија и информатика у грађевинарству, радна тема докторске дисертације: „Управљање трошковима и токовима готовине на великим инвестиционим пројектима“, ментор проф. др Милош Ковачевић, положио све испите са просечном оценом 10,00.

Учесник на више научно-истраживачких пројеката, од којих су најзначајнији Управљање реализацијом великих инвестиционих пројеката у грађевинарству и Интелигентни WЕБ претраживач за потребе грађевинске индустрије Србије.

Био је члан Демократске странке од 2002. до 2014. године. На парламентарним изборима 2012.године, изабран је за народног посланика Демократске странке. Обављао функцију председника Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије.
Два пута биран за одборника у Скупштини општине Рача, 2004. и 2012.године. Обављао функцију шефа одборничке групе Демократске странке у Скупштини општине Рача.

Био ангажован као предавач у Националној агенцији за регионални развој за едукацију стручних служби локалних самоуправа у писању пројеката за ИПА (Инструмент фор Пре-Аццессион) фондове.
Активно учествовао на изградњи више производних, инфрастуктурних и капиталних објеката (путеви (Коридор 10), мостови, бране, водоводне и канализационе мреже).
Проглашен за једног од 1000 најуспешнијих менаџера малих и средњих предузећа у Србији од стране Владе Републике Србије за 2007. годину.

У јануару 2014.године, као члан Председништва, напустио је Демократску странку и учествовао у оснивању Социјалдемократске странке. На ванредним парламентарним изборима 2014.године, поново изабран за народног посланика.

Председник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, члан Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, члан Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, члан Одбора за заштиту животне средине, члан неформалне Зелене посланичке групе, члан делагације у Парламентарној скупштини Савета Европе, члан Комитета за миграције, избеглице и расељена лица и Комитета за социјална питања, здравље и одрживи развој у Парламентарној скупштини Савета Европе, члан Подкомитета за животну средину и енергију и Подкомитета за сарадњу са неевропским земљама порекла и транзита емиграната Парламентарне скупштине Савета Европе.

Судски вештак из области грађевинарства. Члан је Инжењерске коморе Србије, као одговорни пројектант и одговорни извођач радова.
Председник Управног одбора Топионице и рафинације бакра доо Бор.

Коаутор књиге Управљање инфраструктурним пројектима.
Радио у Влади др Зорана Ђинђића, као специјални саветник министра урбанизма и грађевине.
Учесник у међународним програмима политичке едукације:
Отворени светски центар лидерства – Конгрес САД
Одговорна власт: Чланови парламентата – Савет за међународне посете, Колумбија, Охајо, САД
Школа политичких студија  – Савет Европе и Београдски фонд за политичку изузетност

Члан је Менсе и  Удружења професионалних инструктора роњења
Говори енглески језик.