Članstvo u mreži Zelena stolica nam daje na ozbiljnosti

Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra i Udruženja TERRA’S odgovorila ja na naša pitanja povodom obeležavanja 10 godina od uspostavljanja mehanizma “Zelena stolica”. Snježana je novinarka po zanimanju, koja je pre tri decenije svoj aktivizam započela na prvoj ekolološkoj radio-stanici u tadašnjoj Jugoslaviji, a nastavila u civilnom sektoru. Za svoj rad, pre svega, na razvoju ekološke svesti i informisanju javnosti, dobila niz značajnih nagrada i priznanja, a poseban doprinos ostvarila u širenju organske proizvodnje u Srbiji.

Čime bi se sve pohvalili da je vaša organizacija uradila u prethodnom periodu?

Aktivnosti Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Subotica, koji su članovi Zelene stolice, su pre svega usmereni na informisanje, obezbeđivanje učešća javnosti u odlučivanju i rešavanje njihovih ekoloških problema. Jedan od najvećih uspeha je doprinos obezbeđivanju sredstava od strane Nemačke vlade za realizaciju projekta sanacije jezera Palić. Izdvaja se i osnivanje Eko centra koji je prerastao u Info centar Gradske uprave Subotica za rešavanje prvenstveno komunalnih i ekoloških problema građana. Značajnim angažovanjem izmeštena
je otkupna stanica metala koja je godinama imala štetan uticaj ne samo na životnu sredinu, već i kvalitet življenja i zdravlje stanovnika Subotice.

Čime je Zelena stolica doprinela vašoj organizaciji i lokalnoj zajednici u kojoj delujete?

Razvoju saradnje sa donosiocima odluka što je uticalo na veće učešće eko-organizacija na javnim raspravama o studijama o proceni uticaja objekata na životnu sredinu. Samim tim što je Zelena stolica aktivirana u Narodnoj Skupštini, indirektno je davala na ozbiljnosti nama, kao članicama što je respektovano pri davanju primedbi i predloga na različita dokumenta, poput Plana upravljanja otpadom ili „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“.

Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete?

Nastojanje da se Zelena stolica uvede u parlament Grada Subotice. Važno je da su ekološka udružanja građana zainteresovana, te će se intezivirati lobiranje u čemu očekujemo nastavak podrške Zelene stolice.

Kako vidite Zelenu stolicu za sledećih 10 godina?

Po kapacitetu i finansijski osnažena i održiva mreža sa još većim brojem eko-udruženja. Kao takva da sa svojim predstavnicima obezbedi učešće na sednicama Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, ali i da se izbori za posebno mesto i ulogu u resornom ministarstvu.