DEJAN RADENKOVIĆ – Predstavljanje članova/članica Zelene poslaničke grupe

Iz dana u dan ekološke teme, pitanja zaštite životne sredine i javnog zdravlja dolaze u žižu javnosti.Čini se da ekologija postaje i kod nas važno političko pitanje. Kakav je Vaš utisak o svesti domaćih političara (nezavisno od stranačke pripadnosti) o važnosti ovih tema?

U radu Zelene poslaničke grupe učestvujem od njenog osnivanja i izuzetno me raduje što sve veći broj mojih kolega prepoznaje značaj ekoloških politika. Zelene politike polako prevazilaze stranačke barijere i postaju vezivno tkivo svih nas bez obzira iz koje partije, iz kog dela zemlje, grada ili pokrajine dolazimo, što ova poslanička grupa i potvrđuje. Ekološki problemi ne poznaju granice pa samim tim i bavljenje njima ne sme biti opterećeno bilo kakvim barijerama.

Koja su to pitanja koja bi takozvane „zelene politike“ mogla da približe i političarima i običnim građanima?

To su sva pitanja koja su od značaja za održivi razvoj naše zemlje. Socijalistička partija Srbije smatra da je pitanje zaštite životne sredine jedno od najdominantnijih pitanja u društvu i da je briga o zaštiti životne sredine direktno povezana sa ekonomskim razvojem naše zemlje. U delu programa koji se bavi pitanjima ekologije posebno se ističe značaj usklađenosti pljoprivredne proizvodnje sa ciljevima održivog razvoja i racionalne upotrebe energenata. “Misli globalno, deluj lokalno” je jedan od osnovnih principa savremenih zelenih inicijativa pa tako u bavljenju pitanjima iz oblasti zelenih politika treba krenuti od najnižeg nivoa. Velika dela su posledica malih uzroka, a u ekologiji je to najuočljivije i zato svi zajedno trebamo da radimo na podizanju nivoa svesti o značaju ekoloških pitanja kako kod naših građana, tako i kod naših političara.

 Veoma mladi ste ušli u aktivizam i politiku, u teškim vremenima i na osetljivom području. Koji su Vaši glavni principi u bavljenju politikom?

Politika je često, ako ne i uvek umetnost mogućeg. Međutim, to nikako ne sme da bude opravdanje za neaktivizam i nerad. U politiku sam ušao iz želje da dam svoj doprinos razvoju društva i države čiji sam i ja deo. I to je bio moj osnovni princip. Međutim, smatram da su pored principa značajne i vrednosti zbog kojih ulazimo u politiku i za čije ostvarenje se zalažemo u svom političkom angažovanju. Za mene, kao socijalistu, te vrednosti su pre svega sloboda, jednakost i solidarnost.

I u prošlom sazivu ste bili u neformalnoj Zelenoj polsaničkoj grupi. Kako biste prokomentarisali potrebu za njenim postojanjem?

Živimo u jednoj od najlepših zemalja na svetu, koja se nalazi na izrazito povoljnom geostrateškom položaju. Srbija ima zdravu osnovu da bude država visokih ekoloških standarda. Priroda nam je podarila reke, jezera, šume, pašnjake, oranice… na nama je da to očuvamo, održavamo, očistimo, da uspostavimo sistem koji će omogućiti da Srbija zablista i da takvu Srbiju prenesemo novim generacijama. To je moj motiv za rad u ovoj poslaničkoj grupi. Da Srbija bude zemlja očuvane prirode, sačuvanih prirodnih bogatstava, zemlja zdrave hrane, zdravih ljudi… To je ozbiljan cilj, ali ne i neostvariv. Verujem da Zelena poslanička grupa može da doprinese da se taj cilj ostvari.

Kao roditelj, otac dve devojčice, sigurno imate na umu i njihovu i budućnost sve dece. Kako je povezujete sa svojim angažmanom u Zelenoj poslaničkoj grupi i ekološkim temama uopšte?

Cilj svih nas kao zajednice, ali i kao pojedinaca treba da bude ekološki zdrava i održiva Srbija. Održivi razvoj je razvoj koji izlazi u susret potrebama sadašnjice, a da ne ugrožava sposobnost budućih generacija da i one zadovolje svoje potrebe. Baveći se ekologijom danas mi radimo za bolje sutra nas i naše dece. Na nama je odgovornost da našoj deci obezbedimo bolje uslove za život i napredak u godinama koje su pred nama. Prirodu smo nasledili od svojih predaka i dužni smo da je sačuvamo i predamo svojim potomcima.

Nataša Ristić