ДЕЈАН РАДЕНКОВИЋ – Представљање чланова/чланица Зелене посланичке групе

Из дана у дан еколошке теме, питања заштите животне средине и јавног здравља долазе у жижу јавности.Чини се да екологија постаје и код нас важно политичко питање. Какав је Ваш утисак о свести домаћих политичара (независно од страначке припадности) о важности ових тема?

У раду Зелене посланичке групе учествујем од њеног оснивања и изузетно ме радује што све већи број мојих колега препознаје значај еколошких политика. Зелене политике полако превазилазе страначке баријере и постају везивно ткиво свих нас без обзира из које партије, из ког дела земље, града или покрајине долазимо, што ова посланичка група и потврђује. Еколошки проблеми не познају границе па самим тим и бављење њима не сме бити оптерећено било каквим баријерама.

Која су то питања која би такозване „зелене политике“ могла да приближе и политичарима и обичним грађанима?

То су сва питања која су од значаја за одрживи развој наше земље. Социјалистичка партија Србије сматра да је питање заштите животне средине једно од најдоминантнијих питања у друштву и да је брига о заштити животне средине директно повезана са економским развојем наше земље. У делу програма који се бави питањима екологије посебно се истиче значај усклађености пљопривредне производње са циљевима одрживог развоја и рационалне употребе енергената. “Мисли глобално, делуј локално” је један од основних принципа савремених зелених иницијатива па тако у бављењу питањима из области зелених политика треба кренути од најнижег нивоа. Велика дела су последица малих узрока, а у екологији је то најуочљивије и зато сви заједно требамо да радимо на подизању нивоа свести о значају еколошких питања како код наших грађана, тако и код наших политичара.

 Веома млади сте ушли у активизам и политику, у тешким временима и на осетљивом подручју. Који су Ваши главни принципи у бављењу политиком?

Политика је често, ако не и увек уметност могућег. Међутим, то никако не сме да буде оправдање за неактивизам и нерад. У политику сам ушао из жеље да дам свој допринос развоју друштва и државе чији сам и ја део. И то је био мој основни принцип. Међутим, сматрам да су поред принципа значајне и вредности због којих улазимо у политику и за чије остварење се залажемо у свом политичком ангажовању. За мене, као социјалисту, те вредности су пре свега слобода, једнакост и солидарност.

И у прошлом сазиву сте били у неформалној Зеленој полсаничкој групи. Како бисте прокоментарисали потребу за њеним постојањем?

Живимо у једној од најлепших земаља на свету, која се налази на изразито повољном геостратешком положају. Србија има здраву основу да буде држава високих еколошких стандарда. Природа нам је подарила реке, језера, шуме, пашњаке, оранице… на нама је да то очувамо, одржавамо, очистимо, да успоставимо систем који ће омогућити да Србија заблиста и да такву Србију пренесемо новим генерацијама. То је мој мотив за рад у овој посланичкој групи. Да Србија буде земља очуване природе, сачуваних природних богатстава, земља здраве хране, здравих људи… То је озбиљан циљ, али не и неостварив. Верујем да Зелена посланичка група може да допринесе да се тај циљ оствари.

Као родитељ, отац две девојчице, сигурно имате на уму и њихову и будућност све деце. Како је повезујете са својим ангажманом у Зеленој посланичкој групи и еколошким темама уопште?

Циљ свих нас као заједнице, али и као појединаца треба да буде еколошки здрава и одржива Србија. Одрживи развој је развој који излази у сусрет потребама садашњице, а да не угрожава способност будућих генерација да и оне задовоље своје потребе. Бавећи се екологијом данас ми радимо за боље сутра нас и наше деце. На нама је одговорност да нашој деци обезбедимо боље услове за живот и напредак у годинама које су пред нама. Природу смо наследили од својих предака и дужни смо да је сачувамо и предамо својим потомцима.

Наташа Ристић