EKO-SISTEM program – Prvi radni sastanak

Prvim radnim sastankom partnera započeta je realizacija projekta „Stabilna i snažna “Zelena stolica” za veći uticaj na donosioce odluka“. U Beogradu su se 18. avgusta okupile predstavnice i predstavnici pet organizacija članica mreže „Zelena stolica“: Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Ekološko udruženje „Zeleni sad“, Arhus centar Novi Sad i Centra modernih veština.

 

Projekat

Ove organizacije će partnerski u sledećih pet meseci organizovati predviđene projektne aktivnosti radeći na ostvarenju ambiciozno postavljenih ciljeva. Za njihovo ostvarenje je neophodan precizan plan i podela zadataka između partnera. Takođe motivacija, pokretanje i uključivanje svih članica mreže Zelena stolica je ključno.

Zbog toga je prvi deo sastanka prošao u upoznavanju učesnica i učesnika sa samim projektom, ciljevima, predviđenim aktivnostima, pravilima za njegovu vidljivost kao i smernicama za upravljanje. Miloš Đajić je dao uvodni okvir u kom je opisao nastanak mreže Zelena stolica, način njenog funkcionisanja i izazove sa kojima se mreža do sada suočavala. Ovo je prva direktna podrška koju je mreža dobila i ona će doprineti njenoj modernizaciji, većoj unutrašnjoj koheziji, približavanju građanima i građankama i većoj vidljivosti rada mreže.

Planiranje

Koristeći poznate alate za planiranje urađen je akcioni plan sa rokovima. Drugi deo sastanka je protekao u razgovoru o tome kako organizovati koju aktivnost. Ovo je bila dobra prilika i da se među partnerima razmene iskustva i znanja u vezi sa organizacijom različitih aktivnosti. Svaka organizacija je imala priliku da iznese svoja iskustva i naučene lekcije iz sličnih aktivnosti koje su ranije organizovali. Na ovaj način se stvara prostor za zajedničko znanje i unapređenje rada svake organizacije.
Kratki rokovi i dinamika aktivnosti koja je neophodna da se uspostavi je rezultirala i ambicioznim planom čija realizacija kreće odmah. U sledećim danima nas očekuju razgovori i dogovori sa članicama mreže, utvrđivanje njihovih potreba, razvoj strateškog plana i dogovori oko prvih susreta.

EKO-SISTEM program

Ovaj projekat predstavlja deo aktivnosti EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana. EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da organizacijama civilnog društva daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.